Hlavní obsah

Pohádka Sůl nad zlato na zámku v Opočně nadchla. Já chci ještě jednou, žadonily děti

Novinky, Dana Ehlová

Komorník, princezny Jelena a Maruška, král, moudrá babička a rybář, ti všichni provázeli návštěvníky komnatami zámku v Opočně ve dnech 12. a 13. října. Prohlídky probíhaly v duchu pohádky Sůl nad zlato a zejména děti si průvodce v kostýmech užívaly naplno, s nadšením se zapojovaly i do děje.

Foto: Dana Ehlová

Aktéři pohádky Sůl nad zlato v komnatách zámku Opočno.

Článek

Zájem o pohádku na opočenském zámku byl mimořádný, a tak velice povedené pohádkové představení, sestavené z mozaiky scének, zhlédl maximálně možný počet dětí, jejich rodičů i prarodičů.

Sůl nad zlato přivezla do renesančního skvostu pod Orlickými horami skupina nadšenců pod vedením Jaromíra Náměstka, šéfa návštěvnického provozu ze zámku Sychrov, která hraje pohádky na zámcích již osmnáct let a na výsledku je to opravdu vidět. Neschází jim vtip, především však schopnost reagovat na dětské repliky i tolik důležité nadšení pro věc.

A jak to vše proběhlo? Krátce poté, co zarachotil klíč v zámku vchodových dveří, objevil se komorník a pozval majitele vstupenek do zámeckých komnat. Do loveckého salonu dorazila také princezna Jelena se zbraní na zvěř přes rameno a pohádka začala.

Děti s rozzářenýma očima sledovaly postavy v kostýmech a fantazie jim pracovala naplno. Když se v úvodu komorník dotázal, kolik králů za svůj život viděly na vlastní oči, dostal okamžitě odpověď z úst malého kluka: „Já dvanáct.“

„Tolik?“ divil se služebník, a tak z druhého chlapečka doslova vypadlo, že on jen deset. „Vidím, že tu máme velice urozenou skupinu,“ odvětil králův sluha a představil svého pána, jenž se měl rozhodnout, které ze svých dvou dcer předá panovnické žezlo. Zda rozmarné Jeleně, co ulovila nejednoho jelena v zámecké oboře, nebo skromné Marušce, která často pomáhá v kuchyni.

Rozhodování, kdo převezme vládu, bylo i tentokrát složité, protože se znovu muselo potvrdit, že obyčejná sůl je opravdu cennější než všechny šperky, peníze i zlato. Nakonec samozřejmě vše dobře dopadlo a Maruška se mohla ujmout vlády.

Vedle dětí se po celou dobu skvěle bavil i jejich doprovod, ten vlastně hned dvakrát - výkony pohádkových hrdinů, mezi nimiž herecky kraloval sám pan král, a navíc bezprostředními reakcemi ratolestí.

Z prvních ohlasů není pochyb, že akce Pohádka na zámku se v Opočně více než osvědčila. Jako důkaz lze zopakovat žadonění: „Já chci ještě jednou!” malé slečny hned, jak zazvonil zvonec.

Pokračování v příštím roce tedy nebrání zhola nic, právě naopak. Zámek Opočno je totiž pro pohádky jako zrozený.

Reklama

Výběr článků

Načítám