Hlavní obsah

Prostatu nepřečůráš! Důležité jsou správné informace, říkají organizace bojující proti rakovině

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Listopad je pravidelně zasvěcený mužskému zdraví. Za veselým knírkem projektu Movember nadačního fondu Muži proti rakovině se ale skrývá vážná věc – osvěta v oblasti rakoviny varlat a prostaty. Na tu se zaměřuje pomáhá projekt Prostatu nepřečůráš Dialogu Jessenius, Asociace muži sobě a STK pro chlapy.

Foto: Dialog Jessenius
Článek

Známá režisérka Věra Chytilová o mužích říkala, že i když stárnou, pořád vypadají dobře. Ale pak najednou… zemřou. Ono přesvědčit muže, aby se více zajímali o své zdraví a s problémem navštívili lékaře, je někdy dost těžké. Přitom spoustě onemocnění se dá buď prevencí předejít, nebo je v případě včasného odhalení úspěšně vyléčit.

„Vědět je klíč, protože správné informace jsou zdraví a život zachraňující,“ tvrdí Michaela Tůmová, ředitelka společnosti Dialog Jessenius. Jak ale potřebné informace k mužům dostat?

Projekt Prostatu nepřečůráš sází na odlehčený název a jeho cílem je právě upozornit na potřebu prevence rakoviny varlat a prostaty. „Je pro nás důležité, aby se lidem dostaly správné a pravdivé informace o zdraví a nemoci,“ říká Michaela Tůmová.

K realizaci projektu se spojilo hned několik neziskových organizací, které se zabývají osvětou v oblasti onkologických onemocnění – Dialog Jessenius, Asociace mužů sobě a STK pro chlapy, za kterou stojí badmintonista Petr Koukal. Právě u nich je možné potřebné informace získat. K dalším spolehlivým zdrojům patří stránky České onkologické společnosti nebo organizátorů českého Movemberu, nadačního fondu Muži proti rakovině.

Všem mužům, kteří se nechtějí nechat „přečůrat“ tak lze doporučit k přečtení stránky www.linkos.cz, www.ciop.cz, www.muziprotirakovine.cz, www.asmuso.cz, www.stkprochlapy.cz, www.pruvodce-onemocnenim.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám