Hlavní obsah

Samet 89 na fotografiích Karla Cudlína

Novinky, Dana Ehlová

Takřka "v předvečer" výročí sametové revoluce byla v Dobrušce zahájena výstava fotografií Karla Cudlína nazvaná Samet 89.

Foto: Dana Ehlová

Fotograf Karel Cudlín během vernisáže fotografií Samet 89.

Článek

Karel Cudlín, významný český fotograf a nositel mnoha cen ze soutěže Czech Press Photo, byl před třiceti lety členem redakce týdeníku Mladý svět. Ve Společenském centru – Kino 70 v Dobrušce (a současně také v Roškotově divadle v Ústí nad Orlicí) vystavuje nyní soubor černobílých fotografií pořízených klasickým způsobem, tedy na negativ.

„Jedná se o výběr fotografií, který začíná vojenskou přehlídkou a oslavou prvního máje v roce pětaosmdesát, pokračuje rokem 88 a čtyřicátým výročím komunistického puče v podobě „vítězného“ února, dále  exodem východních Němců přes západoněmeckou ambasádu v Praze. Velká většina jsou fotky z listopadu a prosince 1989 - končí volbou prezidenta, sundáváním hvězd, bourání želené opony,“ představil svoji výstavu Karel Cudlín, který se zabývá převážné dokumentární fotografií a zároveň působí i jako pedagog s tím, že soubor symbolicky uzavírá fotka zachycující odchod sovětských vojsk.

„Konec revoluce – konec okupace,“ dodal fotograf, jenž působil i v Lidových novinách, Respektu a agentuře ČTA a v letech 1997-2003 se stal jedním z oficiálních fotografů prezidenta Václava Havla.

Obě Cudlínovy výstavy byly slavnostně zahájeny v pátek 8. listopadu. Během vernisáže v Dobrušce autor také prozradil, jak on sám vzpomíná na dobu před třiceti lety:

„Pamatuji si na úžasnou atmosféru. Bylo mi tehdy 29 let a pracoval jsem v Mladém světě. Pohyboval jsem se po ulicích - očekávání bylo velkolepé. Věci, které nám dnes přijdou samozřejmé, jako je svoboda a vše ostatní, samozřejmé vůbec nejsou. Na sametovou revoluci vzpomínám jako na jedno z nejdůležitějších období mého života.“

Výstava Samet 89 v Dobrušce je přístupná během akcí ve Společenském centru – Kině 70.

Reklama

Výběr článků

Načítám