Hlavní obsah

V Galerii Anděl v Olomouci vystoupí s fejetony Karla Čapka oblíbený herec Petr Kostka

Novinky, Robert Rohál
Aktualizováno

Ve čtvrtek 10. října v 19 hodin vystoupí v prestižní Galerii Anděl v Olomouci herec Petr Kostka. Pro publikum si připravil fejetony Karla Čapka. V galerii nebude poprvé, předtím ji navštívil přesně před rokem s manželkou Carmen Mayerovou.

Foto: archiv Galerie Anděl

Herec Petr Kostka s manželkou Carmen Mayerovou byl v Galerii Anděl už loni.

Článek

Petr Kostka (ročník 1938) se narodil v Říčanech u Prahy. Pochází ze starého divadelního rodu, jehož kořeny sahají až do 1. poloviny 19. století. Jeho otcem byl herec Jiří Kostka. Po maturitě na Vyšší hospodářské škole složil v roce 1957 úspěšně zkoušky na DAMU. Studium ale nedokončil, nicméně v roce 1960 nastoupil do Městských divadel pražských.

První filmové role ztvárnil s úspěchem už ve druhém ročníku DAMU, ale definitivně se u diváků i odborné kritiky prosadil v roce 1960 snímkem Vyšší princip, kde hrál jednoho ze studentů popravených za stanného práva. Poté následovala strmá herecká kariéra. V následujících desetiletích patřil k nejobsazovanějším a velice populárním českým hercům.

Publiku se dost možná vybaví filmy jako Probuzení, Zámek pro Barborku, Markéta Lazarová, Bláznova kronika, Robinsonka, Což takhle dát si špenát, Zítra vstanu a opařím se čajem, Pátek není svátek, Fešák Hubert nebo Kukačka v temném lesu. Za nadabování detektiva Poirota ve stejnojmenném seriálu obdržel cenu Františka Filipovského.

Zahrál si v řadě seriálů, mezi ty, kde měl významný prostor, patří Sňatky z rozumu, Sanitka, Synové a dcery Jakuba Skláře, My holky z městečka nebo Sanitka 2. Zahrál si divácky vděčnou postavu penzionovaného vrchního strážmistra Šiktance v úspěšných Četnických humoreskách.

Pokud jde o divadelní angažmá, v roce 1974 přešel do Národního divadla, kde hrál v řadě kultovních představení, jako byl Hamlet nebo Vévodkyně valdštejnských vojsk. V roce 1994 přestoupil do souboru Divadla na Vinohradech, kde působí dodnes. V roce 2003 se stal nositelem divadelní ceny Thálie.

Galerie Anděl nabízí originální umělecká díla současných malířů, keramiků, šperkařů, kovářů a dalších umělců. Kromě autorských výstav pořádá menší koncerty, besedy s výtvarníky, divadelní představení, křty a čtení knih a další. Unikátní je také možnost posezení při kávě či vínu v nádherném venkovním atriu mezi uměleckými díly. Galerie se nachází 100 metrů od Galerie Moritz (bývalý Prior) směr náměstí Národních hrdinů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám