Hlavní obsah

V pražské zoo se vylíhl půl tucet mláďat varanovce bornejského, údajně nejtajemnějšího plaza světa

Novinky, Vratislav Konečný

O tomto zvířeti nemá normální smrtelník tušení, zato herpetologové jej nazývají "svatým grálem." Z odborníků ho málokdo viděl, kolovaly dohady o jeho životě. Japonci ho získali do zoo v roce 2013, po roce se plazi rozmnožili. V Praze je varanovec od roku 2016, mladé měl v minulém roce, nyní opět.

Foto: zoo praha

Klubající se varanovec

Článek

Varanovec bornejský byl pro zoology velice tajemný, jen málo odborníků ho vidělo ve volné přírodě, jeho způsob života byl záhadou. V roce 2013 získala jako první zoo na světě dva páry varanovců japonská iZoo.

Její ředitel Tsuyoshi Shirawa začal průběžně publikovat všechny zoologické poznatky o zvířeatech a dovedl oba páry k odchovu prvních mláďat v zoo.

V prosinci 2016 přibylo do Prahy 7 varanovců, mezi nimi i matka mláďat. Po dvou letech přivedla na svět potomky, letos znovu.

Chovatelé připravili vhodné podmínky

„Další snůšku této samice jsme zaznamenali letos 30. června. Inkubace při teplotě kolem 27 °C trvala 94–96 dní, mláďata se tedy líhla v období 2. – 4. října, váží 4,2–4,5 gramu a měří 14,2–14,5 cm,“ uvedl kurátor chovu plazů Petr Velenský. „Potvrzuje se nám tak správnost naší chovatelské metody.“

Postup civilizace přináší zkázu zvířatům

Varanovec bornejský je endemický plaz žijící pouze na ostrově Borneo v oblastech malajského sultanátu Sarawak a v indonéských provinciích Západního a Severního Kalimantanu.

Jeho budoucnost je vlivem ničení jeho přirozeného prostředí nejistá, není jediným ohroženým druhem oblasti. Kácení deštných pralesů odnášejí všechny druhy zvířat, kupříkladu orangutani.

I to je důvod, proč se Zoo Praha rozhodla podílet se na vytvoření záchovné populace těchto unikátních tvorů v evropských zoologických zahradách. Ostatně odchovaná mláďata z loňského roku by se v dohledné době měla stěhovat do ZooParc de Beauval ve Francii a do německé Kölner Zoo.

Reklama

Výběr článků

Načítám