Hlavní obsah

Ve Vinohradském divadle se uskuteční koncert Časy se mění

Novinky, Petr Mráček

V neděli 13. října zazpívají hvězdy naší hudební scény na Galakoncertě hvězd Časy se mění v pražském Vinohradském divadle.

Foto: archív autora

Časy se mění

Článek

Během dvouhodinového koncertu zazní populární české melodie připomínající období boje za svobodu naší země. Těšit se lze například na písně Časy se mění, Variace na renesanční téma, Píseň o mé zemi, Štěstí je krásná věc, Já půjdu tam a ty tam, Modlitba pro Martu a jiné.

Koncert se koná u příležitosti blížích se oslav 30 let od sametové revoluce a vystoupí na něm i letošní jubilantky Eva Pilarová a Naďa Urbánková a také Jana Koubková, Jitka Zelenková, Petra Černocká, Václav Noid Bárta, Markéta Konvičková, Adam Mišík, Tereza Mašková, Janek Ledecký, Martin Chodúr, Zuzana Vlčeková, Jaroslav Hutka a Prime Time Voice.

Všechny doprovodí Big Band Prague se zpívajícím kapelníkem Petrem Sovičem.

Každá vývojová etapa populární hudby od roku 1968 do roku 1989 přinesla na domácí scénu něco nového. Některé novinky měly pozitivní, jiné negativní dopad. Jak historický vývoj domácího popu vidí dnešní generace umělců? Jak na doby formování hudební scény vzpomínají samotné pěvecké či muzikantské legendy? To vše se dozvíte v průběhu jedinečného večera, kterým vás provede dvojice moderátorů Daniela Písařovicová a Petr Sovič.

Například Martin Chodúr zazpívá slavný song Karla Černocha a Pavla Žáka Píseň o mé zemi, se kterou Karel Černoch v roce 1969 Bratislavskou lyru vyhrál a která Černochovi pěkně zkomplikovala život.

„Na Lyře v roce 1969 panovalo pěkné dusno. Právě uplynulo deset měsíců od vpádu okupačních vojsk do Československa, mráz přicházející z Kremlu byl stále silnější a dvě písně, které měly na Lyře zaznít, odporovaly politické linii státu a květnovému usnesení pléna ÚV KSČ,” říká Martin Chodúr, který si osud této písně nastudoval.

„Šlo o písně Musím zpívat dál a Píseň o mé zemi. První měl zpívat Waldemar Matuška, druhou Karel Černoch. Snahy o to, aby tyto písně na Lyře´69 nezazněly, sílily. Československá televize kvůli nim dokonce chtěla zrušit přímý přenos z festivalu. Pomohl až mimořádně silný odpor zpěváků a zpěvaček, kteří pohrozili, že pokud nebude přímý přenos, na Lyře´69 nevystoupí. Organizátoři festivalu, stranické a televizní vedení nakonec ustoupily, protože hrozila i velká mezinárodní ostuda. A tu si nikdo nemohl dovolit. Píseň Mám zpívat dál za onemocnělého Waldemara nakonec zazpíval autor hudby Karel Kopecký, ale porota ji ze soutěže nemilosrdně vyřadila s tím, že není možné, aby soutěžila píseň v podání jiného interpreta, než který ji nahrál na desky. Karel Černoch Lyru´69 s Písní o mé zemi vyhrál. Dlouho se ale z vítězství neradoval, protože píseň byla zakázána, a on se dočkal pětiletého zákazu činnosti. Nakonec byl okolnostmi donucen Zlatou Bratislavskou lyru vrátit.”

Reklama

Výběr článků

Načítám