Hlavní obsah

Zlínští kriminalisté podali návrh na obžalobu organizované skupiny zlodějů aut

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Desetileté tresty odnětí svobody může očekávat skupina pěti cizinců, kteří mají na svědomí krádeže vozidel nejenom ve Zlínském kraji, ale i v kraji Jihomoravském a Moravskoslezském. V těchto dnech jim vyšetřovatel sdělil obvinění.

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.

Ilustrační foto.

Článek

„Skupina mužů ukradla nebo se pokusila během dvou let odcizit nejméně 28 aut za 14 milionů korun. Další 1,5milionovou škodu cizinci způsobili krádeží věcí v autech. Kriminalisté je dopadli loni v červnu. Čtyři z pětice obviněných jsou stále ve vazbě, jeden obviněný byl propuštěn,“ informovala dnes krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Členové gangu se zaměřovali především na značky Audi, Renault, Fiat, Citroen, Peugeot a Škoda. Ve Zlínském kraji kradli auta v příhraničních obcích, jako jsou například Bojkovice, Karolinka, Huslenky, ale za jejich přičinění zmizela i vozidla v Kroměříži, Vsetíně, Jablůnce nebo v Kunovicích a Korytné na Uherskohradišťsku.

Ve Zlínském kraji ukradli podle Lenky Javorkové celkem 18 aut. V Moravskoslezském kraji v červenci 2017 odvezli z autosalonu čtyři auta za 2,5 milionu korun. Terčem jejich krádeží byla často i větší vozidla, např. Fiat Ducato nebo Renault Master, ve kterých měli často majitelé i drahé pracovní nářadí.

„Činnost skupiny byla velmi sofistikovaná, obvinění měli krádeže vozidel připravené a dobře promyšlené. Do České republiky se vydávali v nočních hodinách vozidlem opatřeným kradenými registračními značkami, které měnili. Auta kradli na objednávku a odváželi je na Slovensko,“ sdělila policejní mluvčí.

Krajští kriminalisté specializující se na na krádeže motorových vozidel, zadrželi organizovanou skupinu společně s kolegy z Národní kriminální agentury policejního sboru Slovenské republiky vloni v červnu a pětice podezřelých skončila na Slovensku ve vydávací vazbě.

„Následovalo množství domovních prohlídek a dalších procesních úkonů abychom zajistili dostatečné množství důkazních materiálů k usvědčení pachatelů, zejména identifikovatelné díly z odcizených vozidel. Zadržené osoby nám kolegové ze Slovenska postupně vydali k trestnímu stíhání loni v říjnu. Vydání osob do České republiky trvalo více jak tři měsíce,“ uvedla Lenka Javorková.

V těchto dnech vyšetřovatel krajské kriminální policie případ ukončil návrhem na podání obžaloby proti skupině pěti obviněných, jejichž činnost byla velmi sofistikovaná, krádeže měli dobře promyšlené a připravené, úkoly měli dopředu stanovené a dle osobnostních rysů pachatelů rozdělené. Využívali nejvyspělejší počítačovou techniku.

Vozidla těsně po krádeži opouštěla Českou republiku. Pět cizinců čelí obvinění ze zvlášť závažného zločinu krádež a z přečinů poškození cizí věci a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

„Tato organizovaná skupina cizinců se výrazně podílela na krádežích vozidel ve Zlínském kraji. V roce 2017 jsme zaznamenali 89 odcizených vozidel koncernových značek, v letošním roce evidujeme prozatím osm krádeží,“ dodala krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Reklama

Výběr článků

Načítám