Hlavní obsah

Cenu Česká hlava obdrží egyptolog Bárta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uznávaný český egyptolog a archeolog Miroslav Bárta letos obdrží národní ocenění Česká hlava. Vláda to v pondělí 14. října schválila na doporučení Rady pro výzkum, vývoj a inovace. Informoval o tom vládní tiskový odbor.

Foto: Michael Švec, Právo

Egyptolog Miroslav Bárta u vykopávek v Abúsíru

Článek

Bárta vede již řadu let práce na vykopávkách v archeologické lokalitě v egyptském Abúsíru nedaleko Káhiry a má za sebou velkou řadu významných archeologických objevů i publikací. Laureát získá finanční odměnu milion korun.

Čeští egyptologové se na podzim vrátí zpět do Abúsíru

Věda a školy

Egyptolog Bárta se letos na jaře stal prorektorem Univerzity Karlovy (UK) pro vnější vztahy. Ve funkci vystřídal Martina Kováře, který rezignoval koncem loňského roku v souvislosti s plagiátorskou kauzou.

Bárta je také ředitelem Českého egyptologického ústavu a působí i na Filozofické fakultě UK. Zabývá se vývojem starověkých civilizací, vztahem člověka a přírodního prostředí a vývojem komplexních společností.

Loni dostal hlavní cenu rostlinný genetik Doležel

Ceny Česká hlava se udělují od roku 2002. V minulosti je získali například chemik Antonín Holý, lékař Pavel Klener, který se zasloužil o zavedení chemoterapie do léčby zhoubných nádorů, nebo zakladatel dětské onkologie Josef Koutecký.

Českou hlavu dostali čtyři vědci a jedna firma

Věda a školy

Loni převzal cenu rostlinný genetik Jaroslav Doležel, předloni odborník na středověkou duchovní kulturu Petr Sommer.

Reklama

Související články

Tři vědci obdrželi Akademickou prémii

Významné tuzemské vědecké ocenění, Akademickou prémii, letos obdrželi tři odborníci, kteří patří k mezinárodním špičkám ve svých oborech. Jsou to Michal Ernée...

Výběr článků

Načítám