Hlavní obsah

NASA vyslala na orbitu satelit na zkoumání pomyslné hranice vesmíru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mys Canaveral (USA)

Raketa Pegasus XL nadnárodní společnosti Northrop Grumman v noci na pátek 11. října úspěšně vynesla na oběžnou dráhu kolem Země satelit ICON od amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Podle agentury Reuters má sloužit pro výzkum ionosféry, což je část atmosféry, která překračuje hranici do kosmického prostoru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: NASA zahájila misi k hranici kosmického prostoruVideo: Reuters

 
Článek

Raketa se satelitem ICON byla vypuštěna z podvěsu letounu Lockheed L-1011 Stargazer ve čtvrtek večer místního času (nad ránem SELČ).

Úřad NASA později na Twitteru oznámil, že satelit se úspěšně oddělil od nosné rakety.

Z podvěsu letadla byl satelit na raketě vypuštěn v pátek ve 3:59 SELČ. Poté se od nosiče oddělil a již je na orbitě.

Souvislosti mezi pozemským a kosmickým počasím

Náplní práce ICONu bude výzkum ionosféry. Vědci si od získaných dat slibují lepší pochopení souvislostí mezi pozemským a kosmickým počasím.

Ionosféra je místem, kde vznikají například polární záře či geomagnetické bouře. Předpovědět jejich vznik je mimořádně obtížné, jak poznamenal portál Space.com.

Nákladní loď Cygnus přistála u vesmírné stanice

Věda a školy

Od ISS se odpojila Labuť. Její vesmírná mise ale zdaleka nekončí

Věda a školy

V minulosti se vědci domnívali, že za většinou změn v ionosféře stojí sluneční aktivita. Nejnovější výzkumy však ukazují, že stav ionosféry se mění i tehdy, když na Slunci nejsou zaznamenány žádné výrazné bouře.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám