Hlavní obsah

Opavská univerzita odhalí sochu k výročí revoluce

Právo, Denisa Doležalová

Slezská univerzita (SLU) v Opavě si letošní 30. výročí od sametové revoluce připomene i odhalením zbrusu nové sochy nazvané Srdce studenstva. Památník pro školu na zadání za 300 tisíc korun vytvořila mladá umělkyně Christine Habermann von Hoch, která je nejmladší dcerou akademického sochaře Alfreda Habermanna.

Foto: archiv Slezské univerzity

Rektor Tuleja řeší návrh sochy s Christine Habermann von Hoch.

Článek

„Památník je stejně oslavou studenstva jako připomínkou listopadových událostí roku 1989. Chceme našim současným i budoucím studentům připomenout hodnoty, za něž bojovali jejich rodiče, ale také nás zajímá, jaké jsou hodnoty a vidění aktuálních problémů optikou vysokoškolských studentů generace 2019,“ vysvětlil rektor SLU Pavel Tuleja.

Dodal, že nová socha se bude skládat z šesti ocelových kontur srdce, které svým spojením složí tvar květu.

„Pět srdcí ponese hesla univerzitních součástí a univerzity samotné, šesté se vyzná z obdivu k odvaze a ideálům mládí, které jsou často hybnou silou či mementem dějin. Bude věnováno studentům,“ upřesnil rektor.

Odhalení proběhne 14. listopadu

„Christine Habermann von Hoch skvěle naplnila očekávání ohledně ztvárnění našeho záměru, už její první návrh mě osobně velmi zaujal,“ prozradil Tuleja s tím, že socha bude umístěna na zatravněném prostoru mezi dvěma univerzitními budovami.

„A to mezi fakultou veřejných politik a novou přístavbou budovy patřící filozoficko-přírodovědecké fakultě, na ulici Mírová,“ upřesnil.

Socha k výročí 17. listopadu bude veřejnosti slavnostně odhalena ve čtvrtek 14. listopadu v 16 hodin. Odhalení se zúčastní řada hostů z akademického, kulturního, společenského i politického života. Součástí slavnostního ceremoniálu bude bohatý doprovodný program pro studenty SLU, její pracovníky i širokou opavskou veřejnost.

V Ostravě mají žáci zmodernizovanou kovárnu

Věda a školy

Slezská univerzita v Opavě vznikla po listopadu 1989 nejprve jako dvě fakulty Masarykovy univerzity v Brně, následně zákonem České národní rady z 9. července 1991 z těchto dvou fakult vznikla Slezská univerzita se sídlem v Opavě.

Na univerzitě, která má své pobočky v Opavě a Karviné, studuje téměř pět tisíc studentů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám