Hlavní obsah

Sonda, na které se podílejí i Češi, se chystá do USA. V únoru má vyrazit ke Slunci

– Berlín

Sonda Evropské kosmické agentury (ESA) Solar Orbiter pro výzkum Slunce se připravuje na převoz z Německa do Spojených států. Vypuštění sondy do vesmíru je plánováno z kosmodromu na Floridě v únoru 2020, a to na palubě rakety Atlas V. Na vývoji vědeckých přístrojů pro tuto misi se podílelo několik českých institucí.

Foto: ESA/ATG medialab

Animace sluneční sondy Solar Orbiter

Článek

Na páteční tiskové konferenci potvrdil Eckard Settelmeyer ze společnosti Airbus Defence and Space v hornobavorském Ottobrunnu, která výzkumné zařízení na objednávku ESA sestavila, že bude nyní zabaleno a dopraveno do zámoří.

„Pak již – doufejme – 6. února 2020 odletí a už ji nikdo nikdy neuvidí,“ poznamenal Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Právě proto se ve zmíněném Ottobrunnu konalo v pátek 18. října pro zástupce médií „rozloučení se sondou“.

Pět českých zařízení

Samotný aparát obsahuje měřicí přístroje, které poskytly Velká Británie, Španělsko, Belgie, Francie, Německo, Švýcarsko, Itálie a Spojené státy.

České firmy a vědecké ústavy se účastnily přípravy pěti zařízení pro Solar Orbiter, například koronografu Metis, což je teleskop pro pozorování celé sluneční koróny (jasně zářícího okolí a svrchní části solární atmosféry), a to ve viditelném světle i v UV části spektra.

Foto: ESA – S. Corvaja

Testování rozvinutí solárních panelů sondy

Na misi spolupracuje také tuzemská Akademie věd či Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy (MMF UK) v Praze.

Bude čelit teplotním extrémům

Zhruba dva roky po únorovém startu by se Solar Orbiter měl dostat na dráhu, ze které bude moci provádět měření. Během této doby se bude pohybovat v rozličných vzdálenostech od Slunce, takže sonda bude vystavena teplotám od minus 180 do 600 stupňů Celsia.

„My se zatím budeme snažit elektroniku udržet na pokojové teplotě a detektory na co nejnižší teplotě,“ dodal Settelmeyer k náročnosti projektu.

Sonda NASA poprvé oblétla Slunce

Věda a školy

Sonda bude na oběžné dráze podobné té u planety Merkur a bude pozorovat oblast kolem obou slunečních pólů. Součástí mise je zjistit, co způsobuje solární vítr a jak vzniká koronální magnetické pole. Zkoumat se bude také heliosféra či sluneční erupce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám