Hlavní obsah

V Mexiku našli 15 tisíc let staré pasti na mamuty

Právo, Novinky, DPA, ČTK, fš, mcm

Stovky mamutích kostí nalezli paleontologové v Mexiku při průzkumu dvou velkých jam u města Tultepec ležícího severně od hlavního města Mexico City. Domnívají se, že jámy sloužily k lovu obřích zvířat a že je za tímto účelem vykopali nejstarší obyvatelé Ameriky před téměř 15 tisíci lety.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Mexiku objevili 15 000 let staré jámy na lovení mamutůVideo: AP

 
Článek

V jámách o hloubce 1,7 metru a průměru kolem 23 metrů jsou podle agentury AP kosti nejméně od čtrnácti mamutů.

Mamuti vyhynuli na odlehlém ostrově

Věda a školy

Podle archeologa Luise Córdoby Barradase se při lovu používala technika nahánění zvířat do jam. Skupina až třiceti lovců obvykle vyděsila stádo zapálenými větvemi a oddělila od něj jedno či více zvířat. Ta pak lovci nahnali do připravených jam, kde je ubili.

Také kůň a velbloud

Vědci z mexického Národního ústavu pro antropologii a historii upřesnili, že se jámy objevily během výkopových prací na místě, které pak mělo sloužit jako skládka odpadu.

Odborníci našli v jámách kosterní pozůstatky dalších živočichů, kteří později z Ameriky vymizeli, byť na rozdíl od mamutů nevyhynuli globálně – koně a velblouda. Podle britského deníku The Guardian konkrétně části velbloudí čelisti a páteře a koňský zub. Koně se na americké kontinenty opět dostali až s příchodem Evropanů.

Jak píše AP, není zatím jasné, zda se bude v plánu vybudovat na pravěkém nalezišti skládku pokračovat.

Reklama

Související články

Kolébka lidstva leží v Botswaně

Rozsáhlá území na jih od africké řeky Zambezi se stala kolébkou dnešního lidstva, které setrvalo v této oblasti nejméně 70 tisíc let. V rozsáhlém regionu na...

Výběr článků

Načítám