Hlavní obsah

Brazílie řeší znečištění od tajemné ropné skvrny

– Brasília

Brazílie čelí od konce začátku září znečištění, které způsobila tajemná ropná skvrna hnaná k pobřeží země. Znečištění postihlo pobřeží v délce 1500 km a 46 měst i stovku pláží, uvedla agentura Reuters. Zatím bylo na pobřeží vyplaveno asi 100 tun ropy. Prezident Jair Bolsonaro bez dalších podrobností prohlásil, že ropa má kriminální původ.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záhadná ropná skvrna ohrožuje brazilské pobřežíVideo: Reuters

 
Článek

První znečištění bylo zaznamenáno už 2. září. V posledních dnech se ale rozšířilo a postihlo jak turisty oblíbené pláže, tak divokou přírodu. Ropa se objevila na více než 100 plážích v devíti brazilských státech. Na řadě míst už probíhá dekontaminace. Vyčištěno už mělo být 113 tun ropy.

Původ znečištění je neznámý. Státní ropná firma Petrobras uvedla, že tento typ ropy, který znečistil pobřeží Brazílie, se v zemi netěží. Pochází prý však z jednoho zdroje. Experti se domnívali, že pochází ze ztroskotaného plavidla, nicméně tuto teorii se zatím nepodařilo potvrdit.

Podobný názor zopakoval Bolsonaro ještě v pondělí, v úterý však uvedl, že o tom okolnosti nesvědčí. Havárii nehlásila ani žádná z ropných plošin u brazilského pobřeží. Petrobras ale ve zprávě poslané brazilskému Institutu pro životní prostředí a obnovitelné zdroje (IBAMA) uvedl, že by případná ztroskotaná loď mohla být z Venezuely, napsal týdeník Època.

U vzorků ryb a korýšů a měkkýšů ale zatím nebylo zjištěno, že by byly znečištěním postiženy, dodal IBAMA. Registruje však už několik uhynulých želv.

Foto: ČTK/AP

Uhynulá želva pokrytá ropou z národního parku Jericoacoara

Experti: Bolsonara ochrana přírody nezajímá

Podle odborníků je tato havárie bezprecedentní a ukazuje, jak malý má Brazílie přehled o dění na moři. Podle Anny Caroliny Loboové z brazilské pobočky Světového fondu na ochranu přírody (WWF) dozor dál slábne od začátku roku, kdy Bolsonaro nastoupil do funkce.

Prezident totiž opakovaně kritizuje práci neziskových organizací na ochranu přírody, stejně jako práci vládních agentur, kterým snižuje rozpočet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám