Hlavní obsah

Demonstranti v Ekvádoru vnikli do parlamentu, v zemi panuje chaos

– Quito

Několik stovek demonstrantů vniklo navzdory výjimečnému stavu v úterý do budovy ekvádorského parlamentu, odkud je zakrátko vyhnala slzným plynem policie. Při celostátních protestech, které vypukly před týdnem kvůli plánu vlády zrušit dotace na benzín a naftu, bylo zatčeno již 570 lidí, uvedl server NPR.

Foto: Fernando Vergara, ČTK/AP

Protivládní demonstrace v Quitu

Článek

Po vniknutí demonstrantů do ekvádorského parlamentu vyhlásil prezident Lenín Moreno noční zákaz vycházení v okolí veřejných budov a dalších strategických míst, které určí vedení ozbrojených sil.

Poslanci v úterý v budově parlamentu v Quitu nebyli, protože už v pondělí kvůli sílícím protestům přerušili zasedání. Vláda se s prezidentem, který se od roku 1998 pohybuje na invalidním vozíku, už v pondělí přesídlila z Quita do 400 kilometrů vzdáleného přístavu Guayaquil.

Kvůli protestům vyhlásil prezident už ve čtvrtek dvouměsíční výjimečný stav, který ale v úterý ústavní soud zkrátil na 30 dnů.

Protesty zažehla série úsporných ekonomických opatření, které prezident Lenín Moreno vyhlásil minulý týden v úterý a které vláda přijímá kvůli únorové dohodě s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) o úvěru. Ekvádor má od MMF během tří let dostat 4,2 miliardy dolarů (asi 98 miliard Kč). Některé z úsporných opatření ještě vyžadují schválení parlamentem, zrušení dotací na benzín a naftu už ale začalo platit 3. října a jejich cena se zdvojnásobila.. Dotace fungovaly v zemi podle serveru BBC Mundo od 70. let minulého století a státní rozpočet stály ročně přes miliardu dolarů (asi 23 miliard Kč).

 Protesty zachvátily celou zemi

Při protestech, které vypukly před týdnem po oznámení vlády zrušit dotace paliva a které jsou nejhoršími nepokoji v zemi za několik let, zemřeli už dva lidé při nehodách během demonstrací doprovázených blokádami silnic po téměř celé zemi.

Protesty při nichž bylo zatčeno 570 lidí, nazval šéf kanceláře prezidenta Juan Sebastián Roldán „vlnou zločinu“. Protesty podle prezidenta přerostly v „rabování, vandalství a násilí". ”„Násilí a chaos neporazí demokracii,“ dodal Moreno, který je ochoten jednat, v úterý vyzval k národnímu dialogu, ale ne o návratu dotací na paliva, jež označil za "perverzní" a škodlivé.

Do ekvádorské metropole Quito podle místních médií dorazilo už na 10 000 lidí z celé země, aby se manifestací připojili k celonárodní stávce plánované na středu.

Státní ropná firma Petroamazonas přerušila těžbu na třech polích v deštném pralese v Amazonii, když tam v pondělí vnikli demonstranti. Tím se sníží těžba o 165 000 barelů denně. Přerušeny byly na dvě a půl hodiny dodávky přes transekvádorský ropovod.

Boj dvou politiků 

V čele protestů stojí organizace domorodých národů. Jeden z jejich lídrů Yaku Pérez v pondělí serveru BBC Mundo řekl, že cílem demonstrací je sociální spravedlnost pro lid, který podle něj všechny vlády opomíjely. Demonstranti „neodpustí ani Morenovi, ani Correovi”, uvedl Pérez s odkazem i na exprezidenta Rafaela Correu. Ten stál v čele země 10 let do května 2017, než se úřadu ujal Moreno, jenž byl v Correově vládě několik let viceprezidentem.

Podle Morena stojí za nynějšími sílícími protesty právě Correa, který se ho  snaží svrhnout. Correa před prezidentskými volbami v roce 2017 Morena podporoval, později se ale oba začali vzájemně kritizovat. Correa nyní žije v Belgii, odkud pochází jeho manželka, a od loňska je v Ekvádoru stíhán za pokus o únos politického oponenta v roce 2012. Correa popřel i nařčení, že by ho platila Venezuela..

Reklama

Výběr článků

Načítám