Hlavní obsah

Ekvádorský prezident ruší sadu úsporných opatření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zrušení dotací na pohonné hmoty v Ekvádoru neplatí. Prezident země Lenín Moreno nařízení odvolal, uvedla BBC. To znamená, že palivové dotace, které odstartovaly masivní demonstrace a násilnosti, se obnoví v plném rozsahu. Ekvádorská vláda se na tom dohodla během rozhovorů s lídry domorodých národů. Ti výměnou za ústupek vyzvou své stoupence k ukončení protestů a silničních blokád.

Foto: Courtesy Of Ecuadorean Presidenc, Reuters

Ekvádorský prezident Lenín Moreno (uprostřed)

Článek

„Domorodá mobilizace skončí a Dekret 883 bude odvolán,“ prohlásil v odkaze na balíček úsporných opatření. „Pro Ekvádor nastal okamžik míru a shody,“ řekl místní koordinátor OSN Arnaud Peral, který působil v roli zprostředkovatele rozhovorů.

Oznámení vyvolalo v hlavním městě Quitu bouřlivé oslavy. Obě strany také ohlásily, že budou společně pracovat na nové sadě opatření, která by snížila vládní výdaje.

Morenova vláda úsporný balíček zavedla, aby splnila podmínky půjčky ve výši 4,2 miliardy dolarů (98,3 miliardy Kč) od Mezinárodního měnového fondu (IMF). Obyvatele pobouřilo zejména zrušení dotací na pohonné hmoty, po kterém ceny nafty v Ekvádoru vzrostly o více než 100 procent.

Následovaly necelé dva týdny protestů, v jejichž čele stálo domorodé obyvatelstvo. Demonstrace paralyzovaly místní ekonomiku a vyžádaly si nejméně sedm mrtvých a přes 2000 zraněných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám