Hlavní obsah

Personální šéf Bílého domu potvrdil Trumpův nátlak na Ukrajinu. Pak to odvolal

– Washington

Americký prezident Donald Trump pozastavil stamilionovou vojenskou pomoc Ukrajině mimo jiné i proto, že chtěl přinutit Kyjev k prošetření účasti Ukrajiny na údajném vměšování do prezidentských voleb v USA v roce 2016. V rozhovoru s novináři to ve čtvrtek řekl personální šéf Bílého domu Mick Mulvaney.

Foto: Leah Millis, Reuters

Tlačili jsme na Ukrajinu, děláme to běžně, přeneste se přes to, řekl personální šéf Bílého domu Mick Mulvaney zkoprnělým novinářům. Později svá slova odvolal.

Článek

Trump přitom opakovaně tvrdí, že podle vzorce „něco za něco” (quid pro quo) ve vztazích s Ukrajinou nikdy nejednal. Mulvaney později vzal celý svůj výrok zpět.

Během volební kampaně v roce 2016 se objevily konspirační spekulace, že servery demokratů, kteří proti Trumpovi postavili Hillary Clintonovou, se nacházejí na Ukrajině. V červencovém rozhovoru s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským Trump naléhal na to, aby tamní úřady pověsti o serveru a další kauzy z doby amerických voleb prošetřily.

Umístění serveru Demokratické strany na Ukrajině je ničím nepodložená spekulace, která měla dokázat, že do amerických prezidentských voleb se vměšovala Ukrajina, nikoli, jak se později potvrdilo, Rusko. Krádež kompromitujících e-mailů amerických demokratů, později zveřejněných na serveru WikiLeaks, měli podle této teorie provést ukrajinští hackeři se záměrem vydávat za viníka Moskvu.

Děláme to pořád, srovnejte se stím

Trump podle Mulvaneyho pozastavil vojenskou pomoc Ukrajině kvůli tamní korupci a kvůli údajně slabé pomoci ze strany evropských států. „Jestli mi také říkal o serveru demokratů? Rozhodně, bezpochyby. Proto jsme ty peníze zadrželi,” řekl novinářům.

„Děláme to takhle pořád, srovnejte se s tím,” dodal směrem k novinářům užaslým z toho, že jim právě Mulvaney právě potvrdil to, co Trump dosud tak vehementně popíral.

Později personální šéf Bílého domu svá slova dementoval. „Nebylo absolutně žádné 'něco za něco', pokud jde o vojenskou pomoc Ukrajině a o vyšetřováni v roce 2016... Žádná pomoc nebyla podmiňována vyšetřením kauzy demokratického serveru,” prohlásil. Trump následně řekl, že má v Mulvaneyho naprostou důvěru.

Trumpovi kvůli jeho postupu na Ukrajině hrozí impeachment. Podle demokratů vyvíjel nátlak na Zelenského, aby nechal prošetřit tamní aktivity syna svého politického rivala Joea Bidena, který je jeho možným soupeřem v příštích prezidentských volbách.

Reklama

Související články

Proti Trumpovi promluvil další agent

Další agent tajných služeb se rozhodl vypovídat proti americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi v jeho ukrajinské kauze, která se točí kolem jeho tlaku na...

Výběr článků

Načítám