Hlavní obsah

Američané nám vrazili nůž do zad, prohlásili Kurdové

Američtí vojáci se v pondělí začali stahovat ze severu Sýrie, aby tam mohlo Turecko zahájit operaci proti kurdským jednotkám SDF, které dokázaly porazit Islámský stát v Rakce a USA je podporovaly. Kurdská milice označila americké rozhodnutí odejít za ránu do zad, napsala stanice BBC.

Foto: Baderkhan Ahmad, ČTK/AP

Turecká a americká obrněná vozidla na hlídce na severu Sýrie

Článek

„Prohlášení bylo překvapením a my můžeme jen říci, že to bylo bodnutí do zad SDF,” řekl mluvčí kurdsko-arabských Syrských demokratických sil (SDF) Kino Gabriel. Dodal, že existovala „ujištění od USA, že nedovolí tureckou vojenskou operaci v oblasti“.

Podle kurdské televize už byly některé jednotky SDF uvedeny do pohotovosti, protože Turecko už mobilizovalo své síly na hranici se Sýrií.

Turecko je připraveno zaútočit

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondělí podle listu Hürriyet oznámil, že operace „může začít v jakémkoli okamžiku“. „Udělali jsme rozhodnutí. Řekli jsme, že bychom jednu noc mohli náhle přijít,“ dodal Erdogan a také potvrdil, že se americké jednotky začaly stahovat. Stahování začalo po nočním rozhovoru, při němž si Erdogan stěžoval, že Spojené státy selhaly při naplňování společné dohody o vytvoření bezpečnostní zóny na severu Sýrie.

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump a jeho turecký protějšek Recep Tayyip Erdogan (vpravo)

Zdůraznil, že Turecko už “nebude dál tolerovat hrozby od těchto teroristických skupin,“ jak označuje kurdské milice, které jsou podle něj jen odnoží zakázané separatistické Strany kurdských pracujících.

Nejmenovaný turecký představitel, jehož citovala agentura Reuters, počítá s tím, že turecká vojenská operace začne až po stažení všech Američanů, což podle tohoto zdroje může trvat i týden.

Trump varoval Ankaru

Trump pak pohrozil Ankaře na Twitteru, že pokud při operaci překročí meze, draze za to zaplatí: „Jak jsem se už dříve jasně vyjádřil a teď to jen zopakuji, pokud Turecko udělá něco, co já, se svou velkou a nepřekonatelnou moudrostí, budu považovat za nepřípustné, pak totálně zničím a vyhladím tureckou ekonomiku. ”

Změnu postoje oznámil americký prezident Donald Trump po nedělním jednání s tureckou hlavou státu Recepem Tayyipem Erdoganem. Podle něj nastal čas „vypadnout z těchhle absurdních nekonečných válek“. Své rozhodnutí zdůvodnil i neochotou Evropy, zejména Německa, Francie a Velké Británie, převzít tisíce zajatců z Islámského státu (IS), které střeží na severu Sýrie Kurdové a nyní se o ně postarají Turci: „Musí se, spolu s Evropou a dalšími, postarat o bojovníky ISIS (Islámského státu) a jejich rodiny. Spojené státy toho udělaly mnohem víc, než kdo čekal, včetně toho, že se jim podařilo stoprocentně dobýt chalífát ISIS. Nyní je načase, aby i ostatní v regionu, někteří velmi bohatí, začali chránit své vlastní území.”

Trump potopil kurdské spojence. Turkům dal zelenou k invazi na sever Sýrie

Turecká invaze

Obavy Francie

Francouzské ministerstvo zahraničí však v pondělním prohlášení také uvedlo, že radikálové zadržení na severovýchodě Sýrie, včetně cizinců, by měli být souzeni tam, kde zločiny páchali.

Turecký prezident chtěl dlouhodobě vytlačit kurdské milice od svých hranic a na syrském území vytvořit asi 30 kilometrů široký bezpečnostní koridor. Pro svůj plán se pokoušel také získat podporu Evropy, které hrozil, že pokud s ním nebude souhlasit, přestane bránit uprchlíkům v cestě do Evropy. Pro svůj plán získal i podporu českého premiéra Andreje Babiše, který o něm mluvil ve Valném shromáždění OSN. Erdogan chce do bezpečnostní zóny přemístit nejméně milión syrských uprchlíků. To byla ale zcela změnilo etnické složení v oblasti a oslabilo kurdský element.

Francie v pondělí vyzvala Turecko, aby na severu Sýrie nepodnikalo žádné jednostranné kroky, které mohou bránit pokračujícímu boji proti teroristům z organizace Islámský stát (IS). Jak uvedla francouzská diplomacie, operace může ohrozit stabilitu v regionu a nepomůže návratu uprchlíků do oblasti, jak Ankara slibovala.

Jak uvedl mluvčí Pentagonu Jonathan Hoffman, ministr obrany Mark Esper a náčelník generálního štábu generál Mark Milley již svým tureckým protějškům sdělili, že jednostranná vojenská operace v kurdské části Sýrie je pro Turecko riziková. Hoffman dodal, že Pentagon spolupracuje se svými spojenci a koaličními partnery a snaží se Ankaře zdůraznit, že by její akce mohla mít ”destabilizující účinky” pro Turecko i celý region.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že Moskva rozumí potřebě Ankary zajistit bezpečnost země, ale ”zároveň je potřeba respektovat územní a politickou celistvost Sýrie”. Turecko tvrdí, že nemá žádné územní nároky v Sýrii, ale už v ní jím podporované jednotky ovládají rozsáhlé příhraniční oblasti.

Reklama

Výběr článků

Načítám