Hlavní obsah

Invaze? Pustím do Evropy miliony běženců, vyhrožuje Erdogan

– Ankara • Aktualizováno

Pokud evropské země označí vojenský útok na severu Sýrie za invazi, Ankara pošle do Evropy 3,6 milionu syrských běženců. Napsala to agentura Reuters s odkazem na slova tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrské obyvatelstvo prchá z napadeného Rás al-AjnuVideo: Reuters

 
Článek

„Není nic lehčího než otevřít brány a pustit 3,6 milionu uprchlíků do Evropy ,“ řekl Erdogan v projevu zákonodárcům z jeho strany AKP.

Turecký prezident podle vládního listu Daily Sabah odmítl kritiku invaze do Sýrie, ať už přichází odkudkoliv: „Turecko bude ignorovat kritiku operace Jaro míru, která byla zahájena proti teroristickým elementům, včetně zahraničních, které se volně pohybují po Sýrii. ”

„Oni nejsou upřímní, jen mluví,“ řekl o kriticích invaze a pustil se do dvou zemí: „Naléhám na Saúdskou Arábii, aby se podívala do zrcadla a vysvětlila, co provedla v Jemenu. A Egypt nemůže taky nic říci. Umožnili, že demokraticky zvolený (islamistický prezident) Mursí zemřel od strádání u soudu.”

Arogantní diletant, skončili jsme. Erdogan se tvrdě pustil do německého šéfa diplomacie

Turecká invaze

Erdogan tvrdí, že obavy z útěku zajatých radikálů, kteří se nacházejí v táborech v Sýrii, jsou liché: „Turecko bude držet bojovníky IS, které je potřeba mít uvězněné, a další pošle do jejich zemí původů, pokud je přijmou.”

Pak se Erdogan chvástal úspěchy v boji proti terorismu. „Turecko v posledních čtyřech letech zlikvidovalo 16 000 teroristů, 7 500 doma a 8 500 v zahraničí,“ řekl, aniž by upřesnil o koho jde. Za teroristy jsou mnohdy označování odpůrci jeho režimu. Zmínil, že Turecko deportovalo 7 600 lidí spojených s Islámským státem ze 102 zemí a zabránilo vstupu 77 000 podezřelých ze 151 zemí. 

Foto: Murat Kula/presidential Press Of, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

První den ofenzivy si Turecko chválí. Podle Ankary byly obsazeny vybrané cíle a zahynulo 109 teroristů. Za teroristy označuje Turecko Kurdy. Cílem útoku je podle Turecka vytvořit na severu Sýrie bezpečností zónu, kam by mohli být uprchlíci přesídleni.

Během středečních útoků v pohraničním městě Kámišlí podle kurdských zdrojů turecká armáda zasáhla část věznice, v níž je mnoho zajatců z Islámského státu. Zajatce z táborů se chystají odvézt Spojené státy, New York Times tvrdí, že je v táborech asi 90 tisíc mužů, žen a dětí. "Odvážíme nejnebezpečnější bojovníky IS pryč a umísťujeme je do zabezpečených míst," cituje list prezident Donalda Trumpa. Dříve tvrdil, že odpovědnost za vězně ponese Turecko.

Poslanci odsoudili tureckou invazi i brutální vraždu kurdské političky

Turecká invaze

Reklama

Výběr článků

Načítám