Hlavní obsah

Protesty v Iráku mají přes 50 obětí, premiér „nemá kouzelné řešení”

– Bagdád

Několikadenní protesty proti vládní politice a korupci si v Iráku si vyžádaly už 53 obětí, uvedla v pátek agentura Reuters s odvoláním na zdravotnické a policejní zdroje. Irácké bezpečnostní síly často střílejí na demonstranty ostrými náboji. V pátek protesty pokračovaly navzdory zákazům vycházení a večernímu prohlášení premiéra Ádila Abdala Mahdího, že požadavky mladých demonstrantů jsou oprávněné.

Foto: Hadi Mizban, ČTK/AP

Čtvrteční protest v Bagdádu

Článek

V centru Bagdádu se v pátek i přes zákaz vycházení sešly menší desítky demonstrantů. Policie po nich podle agentury AP střílela a zabila deset lidí. Devět lidí zemřelo v blízkosti náměstí Tahrír, kde jsou protestní akce nejdůraznější. Další člověk pak přišel o život na jihu města ve čtvrti Az-Zaafaráníja. Úřady tvrdí, že za smrt čtyř lidí jsou odpovědní "neidentifikovaní odstřelovači".

Foto: Hadi Mizban, ČTK/AP

V pátek demonstrovali jen jednotlivci.

Tragická bilance tvrdých zásahů

V Bagdádu tak počet obětí dosáhl 26, osmnáct mrtvých si vyžádaly protesty v Násiríji jižně od Bagdádu. Zraněných jsou stovky. Irácké bezpečnostní síly proti demonstrantům nenasazují jen slzný plyn a vodní děla, ale často používají i střelbu ostrými náboji, což odsoudil Mezinárodní výbor červeného kříže (ICRC).

V Bagdádu zavedli zákaz vycházení, protivládní protesty mají 18 obětí

Blízký a Střední východ

„Použití síly ze strany bezpečnostních jednotek musí být adekvátní situaci a musí jít o výjimečné opatření. Zejména střelné zbraně a ostrá munice se musejí používat jako poslední řešení při aktuálním ohrožení života,“ řekla vedoucí delegace IRCR v Iráku Katharina Ritzová.

V Iráku tvrdě rozháněli demonstrace, mrtví a stovky zraněných

Blízký a Střední východ

Stejná slova použila i mluvčí úřadu OSN pro lidská práva Marta Hurtadová, která dodala: „Vzbuzují v nás obavy zprávy, že bezpečnostní sily použily ostrou munici a gumové projekty a že střílely slzotvorné granáty do lidí.“ Vyzvala k vyšetření všech zásahů, které vedly ke zraněním a úmrtím. Apelovala na iráckou vládu, aby lidé mohli svobodně vyjadřovat své názory, což nejde během zákazu vycházení v době, kdy je omezen internet, aby se demonstranti nemohli navzájem kontaktovat.

Foto: Hadi Mizban, ČTK/AP

Při čtvrtečních protestech demonstranti ukořistili a zapálili policejní vozidlo

Vláda nemá žádné kouzelné řešení

Mahdí v noci na pátek přiznal, že požadavky demonstrantů nespokojených s korupcí, nezaměstnaností a nefungujícími službami, kdy dochází k výpadkům dodávek vody a elektřiny, jsou oprávněné. Vláda se podle něj snaží najít řešení, ale podle jeho slov „nemá žádné kouzelné řešení“ a potřebuje pomoci. Přislíbil, že se pokusí prosadit zákon, který by chudým rodinám garantoval základní příjem a zajistil ubytování.

Demonstranty tím však neuspokojil. Protestují dál, i když je vyzval, aby se vrátili domů. „Budeme pokračovat, dokud nepadne vláda,“ řekl ve čtvrtek nezaměstnaný vysokoškolák Ali agentuře AFP, „v kapse nemám nic než 250 lir (pět korun) zatímco vládní představitelé mají miliony.“

Foto: ČTK

Irácký šíitský ajatoláh Alí Sistání

K situaci se během pátečních modliteb vyjádřili dva vlivní šíitští duchovní velký ajatolláh Alí Sistání a Muktada Sadr. Oba kritizovali politiky. „Zákonodárci nesou největší odpovědnost za to, co se stalo,“ řekl Sistání a dodal, že vláda „musí dělat vše, co může, aby zlepšila služby, našla práci pro nezaměstnané, ukončila klientelismus a potýkala se s korupcí“. Podle něj byl měla vláda splnit požadavky demonstrující „než bude příliš pozdě“. Odsoudil přitom násilí na obou stranách.

Foto: Alaa Al-marjani, Reuters

Muktada Sadr

Muktada Sadr, jehož koalice zvítězila v loňských parlamentních volbách, oznámil, že přerušuje účast na jednáních parlamentu, dokud vláda nepřijme program, který bude brát ohled na přání občanů. Požádal členy svého bloku, aby stejně jako on začali parlamentní schůze bojkotovat. Sadrova koalice má ve 329členném parlamentu 54 křesel.

Současné protesty jsou doposud nejsilnější od začátku vlády premiéra Mahdího, který do funkce nastoupil před necelým rokem. Vyvolávají obavy, protože země zažívá po porážce Islámského státu období bez bojů. Chaos by mohli využít radikálové.

Reklama

Výběr článků

Načítám