Hlavní obsah

Turci dobyli syrský Sulúk. Jejich spojenci popravili kurdskou političku, zajatce i civilisty

Novinky, ČTK, bož

Turečtí vojáci a jejich arabští spojenci v neděli obsadili velké části města Sulúk deset kilometrů od syrsko-turecké hranice. Vojáci Syrské národní armády bojující na straně Turecka města podle exilové Syrské organizace pro lidská práva SOHR a týdeníku Die Zeit zastřelili minimálně jednoho zajatce a několik civilistů, včetně političky Hevrin Chalafové a jejího řidiče.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turecká ofenziva v Sýrii pokračuje Video: Reuters

 
Článek

Podle SOHR bojovníci proturecké Syrské národní armády zabili na různých místech jižně od města Tall Abjad nejméně devět civilistů, včetně přední kurdské političky Hevrin Chalafové a jejího řidiče.

„Oba byli vytaženi z auta při útoku podporovaném Turky a popraveni bojovníky žoldáckých frakcí stojících na straně Turecka,“ citoval z prohlášení SDF list The Guardian. Chalafová byla generální tajemnicí strany Budoucí Sýrie.

„Je to jasný důkaz toho, že turecký stát pokračuje ve své zločinecké politice vůči neozbrojeným civilistům,“ dodal deník.

Turecký Goliáš proti kurdskému Davidovi

Turecká invaze

Německý týdeník Die Zeit získal video, které ukazuje, jak příslušníci Syrské národní armády zastřelili zajatého kurdského bojovníka.

Zajetí později zastřeleného muže se objevilo již na dříve zveřejněném propagandistickém videu milice Ahrar al-Sharqiya, která je součástí Syrské národní armády.

800 příbuzných bojovníku IS uteklo z tábora

Z tábora Ajn-Ísa na severu Sýrie podle kurdských zdrojů uprchlo už bezmála osm stovek příbuzných zahraničních bojovníků z Islámského státu (IS).

Ze severu Sýrie utíká před tureckou ofenzivou na 70 tisíc lidí

Turecká invaze

Tábor, který leží v blízkosti bojů mezi kurdskými a protureckými silami, je bez ostrahy. Strážní z tábora odešli a jeho obyvatelé jej postupně opouštějí, potvrdila agentuře AFP organizace SOHR.

Podle SOHR turecká letadla bombardovala vesnice v okolí tábora. Po vypuknutí bojů mezi kurdskými a protureckými silami obyvatelé tábora využili situace, zaútočili na zbývající strážné a prolomili brány.

Reklama

Související články

V Sýrii padl první turecký voják

Turecká armáda, která od středy útočí na syrské kurdské oddíly na severu Sýrie, oznámila svého prvního padlého. Podle pátečního sdělení tureckého ministerstva...

Výběr článků

Načítám