Hlavní obsah

Britské záplavy vtrhly i do předvolební kampaně

Právo, BBC, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britští politici se v sobotu navzájem hlasitě přeli o to, zda vláda skutečně podnikla všechno, co bylo v jejích možnostech, aby zabránila záplavám, jež trápí hned několik částí země.

Foto: XR, Reuters

Maketa venkovského domku, kterou ekologičtí aktivisté v Londýně umístili do řeky Temže jako odkaz na aktuální záplavy.

Článek

„Povodně se staly velkým tématem kampaně před předčasnými parlamentními volbami vypsanými na 12. prosince,“ sdělila BBC.

Jeremy Corbyn, vůdce opozičních labouristů, postupně navštěvuje části severní Anglie zatopené rozvodněnými řekami. Ty se vylily z břehů, když za jediný den spadlo 12 milimetrů dešťových srážek, což je víc než za měsíc. Jedna žena zahynula.

Šance Johnsona ve volbách se zvyšují. Farage nepostaví kandidáty proti konzervativcům

Evropa

„Konzervativní vláda nepřipravila obce a města na situaci, protože neinvestovala do prevence. Takto vypadá klimatická nouze. Každý rok, během něhož nekonáme, se rovná vyšší hladině záplavové vody, většímu počtu zničených domů, většímu počtu ohrožených životů,“ řekl Corbyn v Conisbroughu, kde voda stále zůstává v ulicích.

Alison a James Merritovi mu vylíčili, jak rychle se zvedla hladina řeky Don během čtvrtečních lijáků. „Nic podobného jsme ještě nezažili. Ta bezmoc na nás těžce dolehla,“ řekl podle televize Sky News James Merrit.

Konzervativní premiér Boris Johnson navštívil zaplavené oblasti už v pátek a ujišťoval obyvatele, že vláda „už investuje víc peněz do protipovodňových zábran“.

Reklama

Výběr článků

Načítám