Hlavní obsah

Merkelová žádá zastavení turecké intervence v Sýrii

– Berlín

Německá kancléřka Angela Merkelová v nedělním telefonátu vyzvala tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana k okamžitému zastavení intervence na severovýchodě Sýrie. Podle agentury DPA to oznámila mluvčí Merkelové. Americký ministr obrany Mark Esper mezitím v rozhovoru s televizí CBS sdělil, že na základě rozkazu prezidenta USA Donalda Trumpa se američtí vojáci stahují ze severu Sýrie.

Foto: David W Cerny, Reuters

Německá kancléřka a šéfka CDU Angela Merkelová

Článek

Turecko zahájilo intervenci na severovýchodě Sýrie ve středu. Ankara tvrdí, že cílem operace je vyčistit oblast u tureckých hranic od teroristů, za něž označuje kurdské milice YPG. Chce tam také vytvořit 30 kilometrů široké pásmo, kam hodlá převézt z Turecka velkou část ze 3,6 milionu syrských uprchlíků.

V reakci na útok, který Západ odsoudil, Německo a také Francie zastavily export zbraní do Turecka.

Jsou to zvěrstva a válečné zločiny, tvrdí čeští poslanci o turecké invazi v Sýrii

Turecká invaze

Trump se od intervence distancoval a řekl, že je ochoten dojednat mezi Turky a Kurdy příměří. Vyšší zapojení ale odmítá, ačkoli syrští Kurdové v minulých letech výrazně pomáhali Američanům v tažení proti teroristickému hnutí Islámský stát (IS).

V neděli Trump na twitteru napsal, že bylo velice chytré nezapojit se do intenzivních bojů. „Ti, kteří nás chybně zatáhli do válek na Blízkém východě nás stále tlačí k boji. Nemají ani ponětí o tom, jakého chybného rozhodnutí se dopouštějí,” uvedl Trump. V další sérii tweetů poznamenal, že Kurdové a Turci mezi sebou bojují už dlouhé roky a že Ankara považuje tureckou Stranu kurdských pracujících (PKK) za teroristickou organizaci. Podle Turecka je YPG odnoží PKK.

Trump kvůli bojům podle Espera nařídil stáhnout americké vojáky na severu Sýrie, aby se Američané neocitli v místech bojů. Esper prohlásil, že to neznamená, že zhruba tisícovka amerických vojáků v Sýrii zemi opustí. Neupřesnil ale také, kolika vojáků z této tisícovky se evakuace týká, dodal však, že to bude většina.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turecká ofenziva v Sýrii pokračuje Video: Reuters

Esper rovněž řekl, že arabsko-kurdské Syrské demokratické síly (SDF), jejichž součástí jsou i milice YPG, se zřejmě snaží uzavřít dohodu se syrskou armádou a Ruskem k zahájení protiútoku proti Turkům. Rusko vojensky podporuje režim syrského prezidenta Bašára Asada.

Turci dobyli syrský Sulúk. Jejich spojenci popravili kurdskou političku, zajatce i civilisty

Turecká invaze

Esperovu informaci v neděli potvrdila libanonská televize Al-Majádín, podle níž vojska syrského prezidenta Bašára Asada do 48 hodin rozmístí své jednotky do měst Kobani a Manbidž, která jsou v držení SDF a jsou přímo ohrožena tureckou ofenzivou.

Arabsko-kurdské milice SDF požádaly Damašek o pomoc i koncem loňského roku, kdy Turecko hrozilo zaútočit na Manbidž a oblast západně od řeky Eufrat.

Reklama

Výběr článků

Načítám