Hlavní obsah

Musk si v kauze pomluvy jeskyňáře najal podvodníka

Podnikatel Elon Musk (48) si jako vyšetřovatele, který měl pro něj nalézt důkazy v kauze pomluvy britského jeskyňáře, najal odsouzeného podvodníka.

Foto: Bobby Yip, Reuters

Zakladatel automobilky Tesla Elon Musk.

Článek

Muži, jehož minulost si patrně neprověřil, zaplatil Musk přes 50 tisíc dolarů (1,2 milionu Kč). Speleologa, jenž se loni podílel na záchraně 12 mladých fotbalistů a jejich trenéra z jeskyně v Thajsku, Musk označil za pedofila poté, co odmítl nabízenou miniponorku. Jeskyňář pak Muska zažaloval.

Brit James Howard-Higgins (47), Muskovi e-mailem nabídl, že „najde špínu“ na jeskyňáře Vernona Unswortha (64). Představil se jako veterán speciálních jednotek, ačkoli ve skutečnosti byl odsouzen za okradení obchodních partnerů o 426 tisíc liber (12 mil. Kč).

Musk neunesl kritiku. Hrdinného zachránce thajských chlapců nazval pedofilem

Svět

Musk už na konci záchranné operace v Thajsku přišel s nijak nepodloženým obviněním, že 63letý Unsworth je pedofil.

Miliardář se chtěl na záchraně chlapců podílet a vyzkoušet přitom svou miniponorku; záchranáři ale zařízení odmítli jako nevhodné do místního terénu. Unsworth označil Muskovu miniponorku za marketingový tah a Musk ho pak ve tweetu nazval pedofilem. Za to se posléze omluvil s tím, že se tak vyjádřil ve vzteku, a výpady z Twitteru smazal.

Záchranář se brání Muskovu nařčení z pedofilie. Za pomluvu chce milión a půl

Zahraniční

Fotbalisté ve věku 11 až 16 let a jejich 25letý trenér uvázli v zaplaveném jeskynním komplexu loni 23. června. Skupina mladých sportovců před stoupající hladinou vody postupně ustoupila do vzdálenosti více než čtyři kilometry od ústí jeskyně. Záchranné operace trvaly celkem 19 dní, všechny chlapce i trenéra se podařilo vyprostit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám