Hlavní obsah

Otec Jamese Bonda měl pod palcem invazi do Španělska

Právo, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpravodajec britského námořnictva Ian Fleming, který dal později světu literární postavu agenta 007 Jamese Bonda, sehrál za druhé světové války významnou roli při přípravě vylodění spojenců ve frankistickém Španělsku, ke kterému ale nakonec nedošlo.

Foto: Profimedia.cz

Spisovatel Ian Fleming

Článek

Akce měla zabránit tomu, aby španělští fašisté nevstoupili po boku hitlerovského Německa do války. Tehdy 34letý Fleming působil na Gibraltaru pod kontradmirálem Johnem Godfreyem, předobrazem jeho hrdiny M, tedy Bondova nadřízeného a šéfa tajné služby. Po spisovatelově smrti v roce 1964 si Godfrey trpce postěžoval, že z něj jeho podřízený udělal „dosti odpuzující literární postavu“.

Za války měli ovšem oba jiné starosti. Fleming monitoroval německé špiony ve Španělsku a hlavně sestavoval invazní plány pro akci s kódovým označením Backbone neboli Páteř. Kompilovali záběry z průzkumných letadel, svědectví předválečných turistů a využívali i služeb kartografa Kennetha Masonna.

Před 80 lety mohl být zneškodněn Adolf Hitler. Atentátník však ztroskotal na své důkladnosti

Historie

Invaze do Španělska se chystala souběžně s operací Torch (Pochodeň), tedy s vyloděním spojenců ve Francouzské severní Africe v roce 1942. Madrid sice nejevil mnoho chuti ke vstupu do války, ale Godfrey ani Fleming tomu příliš nevěřili. K invazi ovšem mělo dojít jen tehdy, kdyby Franco chtěl skutečně pomoci Němcům v severní Africe. To se však nestalo.

Náhodný objev

Mapy připravené pro vládu dnes vlastní Texaská univerzita v Austinu a Princetonská univerzita v New Jersey. Tam je objevili španělští kartografové Fernando Sanz a César Guardeño, kteří je nyní hodlají vydat.

K objevu došlo náhodou. Sanz v archivech narazil na podrobnou mapu své rodné Valencie. „Byla velmi přesná a obsahovala všechny důležité palebné posty a strategické objekty. Bylo zřejmé, že ji chystal někdo, kdo chtěl město dobývat,“ řekl deníku El País.

Liberecká ponorka potopila Brity jediným torpédem

Historie

Fleming také vypracoval plány pro případ německo-španělského útoku na Gibraltar. Operaci pojmenoval Goldeneye, Zlaté oko, podobně jako jednu z pozdějších bondovek a svůj jamajský dům.

Britové se o osud Gibraltaru velmi obávali a na úplatcích dali během války španělským generálům a politikům v dnešní měně 200 milionů dolarů (4,6 miliardy korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám