Hlavní obsah

Při demonstracích v Iráku zemřelo již 100 lidí, další tisíce jsou zraněny

Aktualizováno

Již 100 mrtvých a asi 4000 zraněných si vyžádaly v posledních dnech protivládní demonstrace v Iráku, uvedla v sobotu agentura AFP. Většina obětí podle agentury odvolávající se na iráckou vládní komisi pro lidská práva, pochází z řad demonstrantů. Ti od úterý protestují proti korupci a přetrvávajícím ekonomickým a sociálním problémům. Podle agentury Reuters úřady potvrdily smrt jednoho demonstranta.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irákem zmítají protestyVideo: Reuters

 
Článek

Demonstrace se odehrávají v Bagdádu a v několika regionech na jihu země, obývaných převážně šíity. Bezpečnostní složky proti demonstrantům použily střelné zbraně. Agentura AFP uvedla, že vojáci stříleli přímo do demonstrantů, nikoliv do vzduchu.

Úřady odpojily zemi od internetu ve snaze zabránit komunikaci demonstrantů a zabránit nahrávání videí z demonstrací na sociální sítě, což vzedmulo ještě větší vlnu odporu.

Irácký premiér Ádil Abdal Mahdí v pátek uznal požadavky demonstrantů za oprávněné. Demonstrace ale přes jeho slova neustaly, naopak zesílily.

Premiér v pátek večer zrušil zákaz vycházení, nařízení vešlo v platnost v sobotu ráno v 5 hodin místního času. Podle reportéra arabské televize Al-Džazíra se tak povedlo alespoň snížit počet protestujících v ulicích.

Duchovní požadují demisi premiéra

Vlivný šíitský duchovní Muktada Sadr vyzval k demisi kabinetu a k uspořádání předčasných voleb za mezinárodního dohledu. Ke kritikům se v pátek připojil i irácký nejvyšší šíitský duchovní ajatolláh Alí Sistání.

Současné protesty jsou nejsilnější od začátku vlády Mahdího, který do premiérské funkce nastoupil před necelým rokem. Infrastruktura v zemi je po desetiletích ozbrojených konfliktů v troskách. V současnosti zažívá Irák vzácné období míru, podle mnoha občanů jej však vláda dostatečně nevyužívá k obnově země.

Události v Iráku vzbuzují pozornost v zahraničí. OSN vyzvala k rychlému vyšetření policejních zásahů. Tři státy v oblasti Perského zálivu – Kuvajt, Bahrajn a Katar – nedoporučují svým občanům cestovat do Iráku; ti, kdo tam nyní jsou, mají neprodleně odjet. České ministerstvo zahraničí dlouhodobě varuje před cestou do Iráku s ohledem na nestabilní bezpečnostní situaci, riziko únosu, zranění či usmrcení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám