Hlavní obsah

Střední Evropa si z Unie dělá dojnou krávu, naznačil Tusk

– Štrbské Pleso

Tato doba vyžaduje, aby střední Evropa byla vyspělá a „strategicky seriózní”, uvedl v pátek na twitteru předseda Evropské rady Donald Tusk. Polský politik vyzval středoevropské země, aby přijaly odpovědnost nejen za své problémy, ale i za celou Evropu. Zároveň naznačil, že střední Evropa bere Evropskou unii jako dojnou krávu.

Foto: Yves Herman, Reuters

Předseda Evropské rady Donald Tusk

Článek

„Člověk může s unií zacházet jako s dojnou krávou... Je to ovšem velmi krátkodobá hra. Naše doba si od střední Evropy žádá vyspělost a strategickou serióznost. Vezměte na svá bedra odpovědnost nejen za sebe, ale za Evropu jako celek,” napsal polský šéf Evropské rady, kterého ve funkci letos vystřídá Belgičan Charles Michel.

Tusk se v pátek večer ve Štrbském Plese na severu Slovenska, kde se koná bezpečnostní konference Globsec, sešel se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim.

Podle příspěvku na twitterovém účtu předsedy vlády spolu hovořili o migraci, brexitu či příštím víceletém rozpočtu EU. Končící předseda Evropské rady od Pellegriniho převzal ocenění za „mimořádnou práci pro EU a její členské země”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám