Hlavní obsah

USA přebírají od Kurdů lidi z IS, i „Beatles“

Právo, DPA, ČTK, mcm

Američtí vojáci přeberou desítky bojovníků teroristického Islámského státu z rukou kurdských milicí. Podle deníků The Washington Post a The New York Times (NYT) už jsou v jejich rukou Alexanda Kotey a El Schafi Elscheich, příslušníci buňky IS označované kvůli britským členům za „Beatles“. Američané tak reagovali na tureckou ofenzívu v severní Sýrii.

Foto: Rodi Said, Reuters

Bojovníci a příslušníci Islámského státu, kteří se vzdali silám SDF. Archivní snímek

Článek

Celkem chtějí USA odvézt několik desítek lidí z táborů, kde je zadržováno více než 11 tisíc bojovníků a další desítky tisíc jejich příbuzných. Podle NYT mají na seznamu 60 lidí.

O Koteye a Elscheicha, které převzaly ve středu, měly USA zvláštní zájem, a to nejen kvůli jejich původu z Británie, ale také proto, že povraždili více než dvě desítky zajatců a mnohé mučili. K obětem patřili i západní občané, mj. dva novináři.

Arogantní diletant, skončili jsme. Erdogan se tvrdě pustil do německého šéfa diplomacie

Turecká invaze

Erdogan: Členy IS udržíme ve vězení

Zatím ale není jasné, co chtějí Američané s těmito lidmi dělat. Prezident Donald Trump jen řekl: „Odvážíme nejnebezpečnější bojovníky IS pryč a umisťujeme je do zabezpečených míst.“

Předtím však tvrdil, že odpovědnost za všechny vězně z IS ponese Ankara. „Turecko je nyní zodpovědné za to, že zajistí, aby všichni zajatí bojovníci IS zůstali ve vězení a aby se IS neobnovil žádným způsobem v žádné podobě či formě,“ řekl a označil to za jeden z tureckých závazků, na jejichž plnění závisí americký postoj k ofenzívě.

Ve čtvrtek se k tomuto závazku Turecko hlasitě přihlásilo. Prezident Recep Erdogan ujistil, že zajatci z IS, které je třeba věznit, zůstanou ve věznicích.

Poslanci odsoudili tureckou invazi i brutální vraždu kurdské političky

Turecká invaze

Reklama

Výběr článků

Načítám