Hlavní obsah

Čeští potápěči čistili Štrbské pleso. Natočili, jak to vypadá pod hladinou

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrbské pleso

Mezinárodní festival potápěčských filmů, který se koná od 10. do 13. října ve Vysokých Tatrách, nepřináší jen podívanou, ale i užitek pro přírodu. Potápěči tří zemí v rámci doprovodné akce vyrazili pod hladinu čtyř tatranských ples, aby je zbavili odpadků.

Pohled pod hladinu Štrbského plesa.Video: Hasiči Stará Břeclav

 
Článek

Do Štrbského, Popradského, Velického a Nového Štrbského plesa se letos ponořilo 75 potápěčů. Kromě těch ze Slovenska a z Polska dorazili i potápěči z České republiky včetně trojčlenné potápěčské skupiny dobrovolných hasičů ze Staré Břeclavi.

„Se slovenskými potápěči máme skvělé vztahy už několik let, a když přišlo pozvání vyrazit na potápění s úklidem tatranských ples, dlouho jsme nepřemýšleli. Příležitost k potápění v takové nadmořské výšce jsme ještě neměli,“ řekl Vlastimil Košulič z břeclavské jednotky.

Na výpravu s potápěním v dvacetihektarovém Štrbském plese v nadmořské výšce 1346 metrů si čeští hasiči přivezli svůj speciální vozík s potřebnou výbavou, čímž vzbudili mezi kolegy nemalou pozornost.

„Je to letos již šestadvacátý ročník akce Čistá voda. Za těch pětadvacet předchozích jsme při 1673 ponorech vynesli z vody 6645 kilogramů odpadů,“ uvedl koordinátor akce Pavol Kráľ ze Státních lesů Tatranského národního parku (TANAP).

Foto: Milan Vojtek, Právo

Potápěči čistili Štrbské pleso.

Letošní ročník přidal do statistiky dalších 326,5 kilogramu ze zmíněných ples a nádavkem ještě ze zatopeného lomu Kvetnica u Popradu.

Potápěči našli mimo jiné peněženku s drobnými mincemi, ponorné čerpadlo, sekáček nebo třeba závoj nevěsty. „Skutečnou bombou akce byl nevybuchlý minometný granát v lomu, musel pro něj přijet pyrotechnik,“ dodal Kráľ.

„Na Štrbském plese, kde jsme se potápěli, toho moc nebylo. S prázdnou jsme se ale nevrátili. Objevili jsme třeba růžové brýle a kinofilm do fotoaparátu,“ bilancoval výsledek práce starobřeclavského trojlístku Košulič.

„Letos tam toho opravdu moc nebylo, na druhé straně není výjimkou, že z vody vytahujeme plastové kelímky, které tam zůstaly po mistrovství světa v roce 1970,“ připomněl Kráľ.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Akce Čistá voda se účastnily potápěčské týmy ze Slovenska, Polska i Česka.

Úklid vodních ploch je tradiční doprovodnou akcí festivalu filmů s potápěčskou tématikou, který měl letos již 34. ročník. Podle organizátorů očistou vysokohorských ples vyjadřují potápěči svůj vztah k přírodě. Inspirací jim byla akce Čisté hory, která se od roku 1979 zaměřuje na úklid chodníků. Potápěči se k tomu přidali očistou ples.

„Budu rád, když vylezou z vody a řeknou: Nic jsme tam nenašli. Ale to se asi nestane,“ řekl Kráľ. Dodal, že struktura odpadu ve vodě se mění - ve prospěch věcí, které se rozkládají dlouho, nebo vůbec.

Reklama

Související články

Indonésie posílá odpad zpátky na Západ

Bohaté západní státy si mají do 90 dnů převzít 547 kontejnerů odpadu, který vyvezly do Indonésie. Upozornil na to server deníku Independent. Země výzvou...

Výběr článků

Načítám