Hlavní obsah

EU o upravené dohodě o brexitu rozhodne do konce týdne

Londýn/Paříž

Evropská unie se do konce týdne rozhodne, zda je možné dosáhnout upravené dohody o brexitu, řekl v neděli francouzský prezident Emmanuel Macron při telefonickém rozhovoru britskému premiérovi Borisu Johnsonovi, uvedla stanice BBC.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Londýn minulý týden předložil Bruselu upravenou dohodu o brexitu bez sporné irské pojistky, která má garantovat, že hranice mezi Irskem a Severním Irskem – které odejde stejně jako zbytek Velké Británie z celní unie s EU – bude volně průchozí i po brexitu.

Pojistku by měl nahradit jiný mechanismus garantující, že nevznikne pevná hranice. EU návrh neodmítla, ale vyzvala k jeho „podstatným změnám“.

Tuskovi ani Junckerovi se britský plán k brexitu nelíbí

Evropa

Macron zdůraznil, že jednání britských vyjednavačů s týmem vyjednavače EU pro brexit Michela Barniera „by měla v následujících dnech pokračovat rychle, aby se do konce týdne zjistilo, zda je možná dohoda respektující principy Evropské unie“.

Důvodem je, aby se případná upravená dohoda mohla schválit na summitu EU, který se koná 17. a 18. října.

Johnson představil poslancům úpravy dohody o brexitu, EU k nim má výhrady

Evropa

Současně tím ale Macron dal najevo, že jednat musejí týmy vyjednavačů a ne vůdci jednotlivých zemí Evropské unie, na což sází Boris Johnson.

Britský premiér bude o svých návrzích na náhradu irské pojistky v pondělí ještě telefonicky hovořit s premiéry Švédska, Dánska a Polska.

Johnson je ochoten požádat o odklad brexitu

Evropa

Johnson zdůraznil, že by EU neměla být ošálena a myslet si, že se brexit protáhne a Británie neodejde 31. října.

Advokáti obeznámení s procesem u skotského soudu, kde se řeší obavy, že se britská vláda pokusí obejít zakazující odchod bez dohody, uvedli, že vláda slíbila, že pokud se nepodaří dojednat odchod s dohodou, požádá o odklad brexitu.

Reklama

Výběr článků

Načítám