Hlavní obsah

EU se nedohodla na rozšíření o Makedonii a Albánii, i když splnily podmínky

Brusel

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie se na dvoudenním summitu neshodli na zahájení přístupových rozhovorů s Albánií a Severní Makedonií. Předseda Evropské rady Donald Tusk v pátek prohlásil, že pro návrh byla velká většina zemí. To ale nestačilo, protože rozhodnutí musí být jednomyslné.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Končí předseda Evropské rady Donald Tusk i končící předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker byli zklamáni, že se nezahájí přístupová jednání s Albánií a Makedonií.

Článek

Evropská rada oběma státům slíbila začít jednání do konce října, pokud splní stanovené podmínky. Tirana i Skopje podle Evropské komise požadavkům vyhověly, avšak summit se na slíbeném kroku neshodl. Podle diplomatů byla proti zejména Francie, výhrady mělo i Nizozemsko a Dánsko.

Summit se shodl pouze na tom, že se političtí vůdci k tématu vrátí před vrcholnou schůzkou EU a zemí západního Balkánu v květnu příštího roku.

„Chci říct jasně, že to není vina Albánie a Severní Makedonie... ty jsou připraveny. Bohužel nejsou připraveny některé členské země,” řekl Tusk na tiskové konferenci. Končící šéf unijních summitů obě země vyzval, aby svou snahu nevzdávaly.

Předseda Evropské komise (EK) Jean-Claude Juncker označil rozhodnutí summitu za zklamání a dodal, že tím snaha o rozšíření nekončí. „Pokud chceme být respektováni, musíme plnit sliby,” řekl Juncker, který svou funkci stejně jako Tusk opustí před koncem roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám