Hlavní obsah

Europoslanci grilovali Jourovou. Stíhání si v Česku nelze objednat, řekla

• Aktualizováno

Kandidátka na eurokomisařku Věra Jourová v pondělí čelila tříhodinovému slyšení před členy několika výborů Evropského parlamentu. Tradiční grilování mělo ukázat její připravenost a kompetence. Jourová by v komisi měla zastávat post místopředsedkyně a unijní komisařky pro evropské hodnoty a transparentnost. Prohlásila, že nesouhlasí s tvrzením, že v Česku je možné objednat si trestní stíhání, jak loni v lednu prohlásil premiér Andrej Babiš.

Záznam: Slyšení kandidátky na místopředsedkyni Evropské komise Věry Jourové Video: ČTK

 
Článek

Evropská komise by se však podle ní podobnými výroky národních politiků neměla zabývat.

Jourová odpovídala na dotaz českého europoslance Jiřího Pospíšila z lidovecké frakce, který padl v souvislosti s dodržováním principů právního státu, za něž má být česká místopředsedkyně v nové komisi odpovědná. Týkal se výroku z ledna 2018, kdy premiér ve spojení se svým stíháním v kauze Čapí hnízdo prohlásil, že trestní orgány pracují na objednávku.

Jourová připomněla, že se sama v roce 2006 ocitla ve vazbě na základě nepravdivého obvinění, které bylo součástí „špinavé politické hry”. „Domnívám se, že od toho roku 2006 česká justice vykonala velkou cestu,” uvedla členka Babišova hnutí ANO s tím, že nevěří tvrzení „kohokoli, ať by to byl premiér nebo kdokoli jiný” o možnosti objednat si trestní stíhání.

Evropská komise podle ní podobné výroky politiků nekomentuje a jedná až v případě, že dochází ke skutečným změnám ohrožujícím nezávislost justice. „Já jsem slyšela tolik výroků, někdy i velmi otřesných, že jsem měla velkou chuť to komentovat,” dodala Jourová.

Chce bojovat s korupcí

Na dotaz německého europoslance z frakce Zelených Daniela Freunda také řekla, že jejím úkolem v komisi bude i nastavení způsobu, jak systematicky bojovat s korupcí v členských státech. Podle Jourové mohlo být posouzení míry korupce v jednotlivých zemích součástí chystaného mechanismu, který by měl v budoucnu umožnit pravidelné hodnocení kvality právního státu.

Dále uvedla, že dodržování principů právního státu je jádrem Evropské unie, které je třeba neústupně a rozhodně hájit všemi dostupnými prostředky. Probíhající řízení proti Polsku a Maďarsku podle ní mají smysl a měla by pokračovat. Případné spojení mezi respektováním vlády práva a čerpáním z unijního rozpočtu by podle ní nemělo poškodit příjemce jako jsou obce či nevládní organizace.

Jourovou zpovídali členové výborů pro ústavní záležitosti a občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci a rovněž zástupci právního výboru. Úspěšné absolvování slyšení před členy výborů je podmínkou pro členství v budoucí komisi, kterou budou definitivně schvalovat europoslanci na plenárním zasedání.

V minulém funkčním období Jourová úspěšně zastávala post eurokomisařky pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a rovné příležitosti. Právě znalost prostředí a fungování komise i europarlamentu by jí měla pomoci slyšení zdárně absolvovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám