Hlavní obsah

Ficovu tiskovou konferenci ke Gorile přerušil opoziční poslanec

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Předseda nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie Robert Fico svolal ve středu odpoledne tiskovou konferenci, na které označil to, co se děje na Slovensku kolem nahrávky z kauzy Gorila za obludné. Na záznamu se totiž objeví i jeho hlas. Při schůze s šéfem Penty si řekl o kolu. Tiskovou konferenci přerušil protest opozičního poslance Igora Matoviče.

Foto: Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti

Igor Maťovič přerušil tiskovou konferenci Roberta Fica

Článek

Protest začal, když Fico řekl: „My jsme svůj postoj ke skupině Penta prokázali jednoznačně. Jedno z prvních rozhodnutí, které jsme učinili v roce 2006, bylo zastavení privatizace bratislavského letiště, zakázali jsme zisk zdravotním pojišťovnám a podařilo se nám získat zpět vodní elektrárnu Gabčíkovo. Nám nemůže nikdo vyčítat, že bychom se chovali k Pentě vstřícně.“

V tu chvíli se před Fica postavil opoziční poslanec Matovič. V ruce držel plakát s údajným citátem z tajného dokumentu Slovenské informační služby s názvem Gorila, který podle něj dokazuje, že Fico financoval Směr z černých peněz. Plakát mu členové vedení Směru vytrhli z rukou, ale Matovič ho opět získal a zvedl nad hlavu.

Po incidentu Fico přerušil tiskovou konferenci, z místnosti odešel a na otázky novinářů neodpověděl.

Fico: Je to Dzurindova éra

Ještě předtím označil dění okolo Gorily za „obludné opoziční a mediální divadlo“. „Divadlo je to proto, že místo toho, abychom slovenské veřejnosti řekli, co se dělo v letech 2002 až 2006 v období druhé vlády Mikuláše Dzurindy, tedy v období pravicové vlády, se snažíte řešit můj pitný režim. Zda jsem někde pil, nebo nepil kolu, je zcela nepodstatné,“ dodal Fico, podle něhož je spis Gorila je především o privatizaci strategických podniků.

Matovič je předsedou občanského sdružení Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti. Do parlamentu se dostal v roce 2010 na kandidátce Svobody a Solidarity (SaS). Záhy se ale dostal do sporu s předsedu SaS Richardem Sulíkem. Z klubu SaS byl vyloučen, když jednou hlasoval pro návrh Smeru-SD. Pak byl zvolen opakovaně jako šéf vlastního uskupení Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti. Opakovaně se dostával do sporů s členy svého hnutí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám