Hlavní obsah

Jourová prošla slyšením, výbory europarlamentu ji schválily

– Brusel • Aktualizováno

Výbory Evropského parlamentu v pondělí schválily českou eurokomisařku Věru Jourovou do pozice budoucí místopředsedkyně Evropské komise. Po slyšení před poslanci získala komisařka podporu zástupců většiny frakcí. Sdělily to zdroje z EP.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Věra Jourová při slyšení

Článek

Jourová zodpověděla 25 otázek členů výboru pro ústavní záležitosti (AFCO) a výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE). Většina poslanců dávala po tříhodinovém slyšení najevo, že byli s jejími odpověďmi spokojeni.

Zástupci nejsilnějších europarlamentních frakcí neměli po jejím vystoupení zásadní připomínky. „S konstruktivními výhradami” Jourovou podpořila i skupina zelených a Jourová prošla hlasováním zcela hladce.

Europoslanci grilovali Jourovou. Stíhání si v Česku nelze objednat, řekla

Evropa

Definitivní potvrzení celé komise bude mít v rukou plénum europarlamentu za dva týdny.

Jourová byla přesvědčivá, tvrdili čeští europoslanci

„Věra Jourova je dobře připravená, odpověď má na každou otázku, ať jde o transparentnost, ochranu demokracie, svobodu médií i boj s dezinformacemi. Zúročuje své dosavadní zkušenosti z EK. Věřím, že projde," napsala europoslankyně Dita Charanzová, která v EP reprezentuje vládní hnutí ANO. Velmi podobně vystoupení české zástupkyně vnímala i její kolegyně Martina Dlabajová: „Věra Jourová prochází dnešním slyšením hladce. Je připravená a je vidět, že ví, o čem mluví. Byla to dobrá volba a nepochybuji, že dostane od europarlamentu zelenou.”

„Projde hladce, předvedla celkem kvalitní výkon. Česko už bylo vytrestáno tím, že dostalo pro nás nevýhodné a nedůležité portfolio. Při slyšení řekla, že svoboda médií a tisku je naše vše. Tak si to zapamatujte," poznamenal Alexandr Vondra z lidovecké frakce EPP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám