Hlavní obsah

Evropská komise zažalovala Polsko kvůli možnosti trestat soudce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kvůli novému disciplinárnímu řádu polských soudců zažalovala Evropská komise (EK) Polsko u Soudního dvora EU. Komise to uvedla ve čtvrtečním prohlášení, podle něhož zákon zavádějící možnost postihů pro soudce ohrožuje nezávislost justice. Brusel přichází s novým krokem jen několik dní před polskými parlamentními volbami, jejichž jasným favoritem je vládní strana Právo a spravedlnost (PiS).

Foto: Profimedia.cz

Soud EU

Článek

Soud EU se už na podnět komise letos zabýval snížením věkové hranice pro odchod do důchodu soudců polského nejvyššího soudu. Toto opatření je podle závěru soudu v rozporu s unijním právem.

Nyní zveřejněná žaloba míří proti další části justiční reformy, kterou se podle polské opozice i Evropské komise snaží PiS omezit nezávislost soudů a posílit svou moc.

„Polský zákon především umožňuje, aby byli řadoví soudci podrobováni disciplinárnímu vyšetřování, procedurám a sankcím na základě obsahu jejich soudních rozhodnutí,“ zdůvodnila komise svůj krok.

Reklama

Výběr článků

Načítám