Hlavní obsah

Orbán chce dát Turecku další peníze, aby nepouštělo uprchlíky. Hranici bude bránit silou

– Budapešť
Právo, Ivan Vilček

Pokud Turecko pustí do Evropy novou vlnu migrantů, Maďarsko je připravené silou bránit své jižní hranice. Televizi Hír TV to ve čtvrtek řekl maďarský premiér Viktor Orbán.

Foto: Tamas Kaszas, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán.

Článek

Podle předsedy maďarské vlády se v těchto týdnech rozhoduje, zda Turecko vrátí syrské uprchlíky na území Sýrie, nebo je pustí do Evropy.

„Pokud Turecko zvolí druhou variantu, tak tito lidé dorazí v obrovských masách na jižní hranice Maďarska. Naším národním zájmem je, aby Turecko vrátilo uprchlíky do Sýrie,“ uvedl Orbán.

„Navrhuji Evropské unii, že je sice možné Turky kritizovat, ale raději bychom měli dát Turecku peníze, aby na území Sýrie mohla být vystavěna města, kam by tyto uprchlíky mohli vrátit. V opačném případě tito lidé dorazí do Evropy,“ řekl Orbán v souvislosti s tureckou invazí na sever Sýrie, která sklízí kritiku ze všech stran.

Chráníme vás, vzkazuje Orbán zemím EU

Orbán připomněl, že na území Turecka je přes tři miliony syrských uprchlíků. „Situace Maďarska je odlišná od ostatních zemí Unie, které nehraničí s balkánskou migrační trasou. Oni jsou v bezpečí, protože je chráníme. To, co se děje momentálně v Sýrii, může mít dopad i na Maďarsko,“ řekl maďarský premiér.

Končíme s útoky na radikály z Islámského státu, oznámili Kurdové

Turecká invaze

Na balkánské migrační trase se v současnosti podle Orbána zdržuje 90 tisíc lidí. „Jejich počet stoupá a brzy dosáhne počtu sto tisíc. Když Turci pustí další statisíce, tak budeme nuceni chránit maďarské hranice silou. Nikomu nepřeji, abychom k tomu museli přistoupit,“ dodal Orbán.

V období vrcholící migrační krize v roce 2015 postavilo Maďarsko na hranicích se Srbskem hraniční bariéru.

Turci vs. Kurdové: Přehled konfliktu na severu Sýrie

Turecká invaze

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám