Hlavní obsah

Papež jmenoval nové kardinály, je mezi nimi i emigrant z Československa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Papež František v sobotu uvedl do úřadu 13 nových kardinálů. Jedním z nich je i kanadský jezuita Michael Czerny, který se narodil v roce 1946 v Československu. Jak připomněla agentura AFP, řada z nově jmenovaných kardinálů má zkušenosti z misijní činnosti.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Kardinál Michael Czerny se narodil v tehdejším Československu

Článek

Pokaždé je výběr nových kardinálů, „princů církve”, chápán jako vytváření sboru, který sdílí vizi argentinského papeže a který jednou zvolí jeho nástupce. Nový papež může být mezi nimi, poznamenala AFP.

Mezi současnými 225 kardinály je ode dneška 128 mužů, kteří nedosáhli věku 80 let a mohou tedy hlasovat při zasedání konkláve - shromáždění, jež rozhoduje o nové hlavě církve. Z těchto volitelů byla více než polovina (52 procent) vybrána přímo Františkem, třetina Benediktem XVI a 14 procent Janem Pavlem II.

Důraz na mezináboženský dialog

Jezuitu Czerneho před třemi lety František jmenoval tajemníkem vatikánské sekce pro migranty a uprchlíky. V pátek večer byl Czerny vysvěcen na biskupa. Františka pokládá za hluboce oddaného „církvi zakotvené v moderním světě” v duchu druhého vatikánského koncilu.

Papež převzal symbolický šek za své vydražené lamborghini

Koktejl

Polovina nových kardinálů má profily „misionářů”, prohlásil jeden z nově povýšených duchovních, biskup Miguel Ángel Ayuso Guixot, 67letý Španěl stojící v čele Papežské rady pro mezináboženský dialog. Sám býval misionářem, dlouhou dobu strávil v Egyptě a v Súdánu a je označován za znalce islámu.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Kardinál Miguele Ángel Ayuso Guixot s papežem Františkem

Španělský arcibiskup Cristóbal López Romero, stojící od roku 2017 v čele arcidiecéze v Rabatu, považuje své povýšení za „povzbuzení” pro „téměř neviditelné” katolické komunity v severní Africe. Maroko, kde je islám státním náboženstvím, má malé katolické společenství složené převážně z migrantů ze subsaharské Afriky.

Ne všichni budou volit nového papeže

Papež opět předvedl pozornost k zastoupení všech kontinentů. Z Asie se kardinálem stal arcibiskup Jakarty Ignatiuse Suharyo Hardjoatmodjo; v Indonésii - stejně jako v Maroku - převažuje muslimská populace. Pokud jde o Afriku, metropolitní arcibiskup Kinshasy Fridolin Ambongo Besungu obdržel červený biret v bazilice svatého Petra v přítomnosti konžského prezidenta. Z Kuby se k novým kardinálům připojil Juan de la Caridad García Rodríguez, havanský arcibiskup. Z Evropanů se kardinálem stal lucemburský arcibiskup. „Papež často preferuje chudé země, ale Lucembursko nespadá do této kategorie,” vysvětloval své překvapení 61letý Jean-Claude Höllerich, který stojí v čele komise biskupských konferencí Evropské unie.

Papež se modlí, obává se schizmatu

Svět

Papež také povýšil na kardinály tři muže, kteří nemohou volit příštího papeže, protože už jim bylo 80. Jedním z nich je litevský jezuita, emeritní arcibiskup Kaunasu Sigitas Tamkevicius, který strávil mnoho let v sovětském vězení za redigování samizdatových novin o pronásledování katolíků. Během loňské cesty do Litvy František navštívil jeho někdejší celu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám