Hlavní obsah

Plukovníka v Rakousku obžalovali ze špionáže pro Moskvu

Salcburk

Bývalého rakouského plukovníka obžalovalo státní zastupitelství v Salcburku ze špionáže pro Rusko. Prokuratura to podle agentury APA oznámila v pátek s tím, že pro ruskou vojenskou rozvědku GRU pracoval 25 let. Předával jí informace o zbraňových systémech a úkolech rakouské armády, za což zřejmě dostal statisíce eur.

Foto: Profimedia.cz

Rakouský voják

Článek

Jednasedmdesátiletý voják ve výslužbě je od loňska ve vazbě a hrozí mu trest v délce až deseti let.

Plukovník ve výslužbě byl obžalován z trestného činu špionáže proti Rakousku, z vyzrazení státního tajemství a prozrazení vojenského tajemství. Měsíce dlouhé vyšetřování vedly Úřad pro ochranu ústavy, což je rakouská kontrarozvědka, a oddělení pro boj s terorismem.

Podle salcburského státního zastupitelství vynášel plukovník tajné informace z rakouské armády během aktivní služby i po jejím skončení. První styky se sovětskou tajnou službou GRU navázal již v roce 1987. Podle obžaloby předával informace o rakouských ozbrojených silách Rusku od roku 1993. Týkaly se zbraňových systémů, úkolů podzemního vojska i letectva. Podle obžaloby mohl být špion „zařazen do sítě agentů“.

Rakouskem otřásá špionážní skandál. Plukovník armády byl agentem Ruska

Evropa

Vyšetřování ruského agenta, který ho řídil, ještě není u konce

O odhalení špióna informovali loni v listopadu veřejnost přímo tehdejší kancléř Sebastian Kurz a ministr obrany Mario Kunasek. Podle nich dostalo Rakousko tip od zahraniční tajné služby. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov tehdy obvinění na adresu Ruska odmítl.

Bývalý rakouský voják byl za špionáž pro Rusko opět zadržen

Evropa

Rakousko udržuje s Ruskem úzké, až přátelské diplomatické vztahy, upozornila agentura DPA. Během krize kolem otrávení bývalého ruského agentura Sergeje Skripala a jeho dcery v Británii například Vídeň jako jedna z mála zemí Evropské unie nevypověděla žádné ruské diplomaty. Ruský prezident Vladimir Putin také loni přijel na svatbu tehdejší rakouské ministryně zahraničí Karin Kneisslové.

Rakousko zatklo plukovníka podezřelého ze špionáže pro Rusko

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám