Hlavní obsah

Skotský soud nenařídí Johnsonovi, že musí požádat o odklad brexitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Edinburgh
Aktualizováno

Skotský soud odmítl vydat nařízení, které by nutilo britského premiéra Borise Johnsona, aby požádal o odklad brexitu, pokud se mu nepodaří dojednat dohodu s EU. Soud řešil dopady tzv. Bennova zákona, který premiérovi zakazuje odejít 31. října z EU bez dohody.

Foto: Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Soudce lord Pentland odmítl žádost odpůrců brexitu donutit premiéra, aby podal žádost o odklad brexitu, pokud se do 19. října nepodaří dosáhnout dohody o odchodu Velké Británie z EU.

Podle trojice stěžovatelů, kteří už avizovali, že se odvolají, se nedá Johnsonovi věřit, že se bude zákonem řídit. Proto žádali skotský soud, aby mu to nařídil.

Verdikt se dal očekávat. Podle jednoho z advokátů zaslala vláda soudu dokument, že pokud se do 19. října nepodaří dosáhnout dohody o odchodu, Boris Johnson požádá o odklad brexitu.

Johnson je ochoten požádat o odklad brexitu

Evropa

„V případě, že ani jedna z popsaných podmínek (...) nebude splněna, pošle (premiér) v patřičném harmonogramu dopis v popsané formě nejpozději 19. října 2019,” stojí v dokumentu, který na Twitteru zveřejnil jeden z právníků zapojených do stížnosti proti Johnsonovi. A současně britská vláda slíbila, že nebude lobbovat u ostatních členských zemí EU, aby britskou žádost zamítli, napsal list The Guardian.

Soud, který zasedá v Edinburghu, bude později v tomto týdnu zvažovat, zda má právo v zastoupení podepsat dopis s tímto požadavkem, pokud by to neudělal Johnson, napsala stanice BBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám