Hlavní obsah

Trump je velikášský podvodník a USA se nedá věřit, píše evropský tisk

Americký prezident Donald Trump zradil Kurdy, své spojence v boji proti radikálům Islámského státu, a proměnil Spojené státy v zemi, na jejíž sliby se nelze spolehnout. Těmito slovy lze shrnout komentáře evropského tisku k turecké invazi na sever Sýrie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrské obyvatelstvo prchá z napadeného Rás al-AjnuVideo: Reuters

 
Článek

Nadcházející vývoj v Sýrii by se podle některých listů mohl stát noční můrou i pro Evropu, která by se měla připravit na případný návrat radikálů z Islámského státu (IS) i na novou uprchlickou vlnu.

„Spojené státy se staly zemí, jejímuž slovu se nedá věřit a v jejímž čele stojí velikášský podvodník,“ napsal polský list Gazeta Wyborcza. Podle něj takový vývoj není hrozbou jen pro USA, ale i pro jejich spojence včetně těch z NATO.

„Každý případný agresor – od Ankary přes Teherán po Moskvu a Peking – teď chápe, že se naskytla šance, kterou nenechají nevyužitou. A nemusí hned někam posílat tanky. Stačí, aby do Rigy nebo Tchaj-peje vzkázali: 'Chcete se snad spoléhat na americké záruky? Tak to hodně štěstí!',“ napsaly polské noviny.

Foto: Manuel Balce Ceneta, ČTK/AP

Prezident USA Donald Trump

„Trump opouští Kurdy, kteří jako spojenci Američanů nesli nápor boje proti teroristům Islámského státu a ztratili tisíce svých bojovníků,“ napsal list Süddeutsche Zeitung. Američané by podle německého deníku neměli očekávat, že „šokovaní partneři“ vyslyší volání po zdrženlivosti. „Kurdi již oznámili, že se budou všemi prostředky bránit,“ píše list.

Groteskní výzvy EU

„Výzvy šéfky unijní diplomacie Federiky Mogheriniové, aby ,všechny strany konfliktu' zanechaly nepřátelských akcí, znějí bezmocně a navíc groteskně. Jako by kurdská milice YPG, kterou chce Erdogan ,vymazat', měla na ofenzivě stejnou vinu; a jako by Evropa již zapomněla, které skupiny v Sýrii měly největší podíl na porážce ,chalífátu' IS,“ napsal švýcarský list Neue Zürcher Zeitung.

Švédský list Expressen varuje, že by se turecká ofenziva do Sýrie mohla stát pro Kurdy i pro Evropu „noční můrou“, a to v podobě „masakrů, osvobozených bojovníků IS a nových uprchlických vln“. „Toto vše bohužel není nerealistické. A pro Evropu a Švédsko je nejvyšší čas, aby zareagovaly na Trumpovu nárazovou syrskou strategii,“ napsaly švédské noviny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čtvrteční bombardování syrského Tal AbjáduVideo: Reuters

Ve stejném duchu se vyjádřil i francouzský list Le Républicain Lorrain. Varoval, že by se Evropa mohla vrátit „do bludného kruhu atentátů řízených na dálku z Bagdádího chalífátu“. Pokud to nechce, měla by podle novin zvýšit tlak na tureckého ‚spojence‘ z NATO.

Návrat islamistického terorismu do Francie hrozí právě v okamžiku, kdy země pohřbívá jeho zatím poslední čtyři oběti, dodal Le Républicain Lorrain s odkazem na čtyři mrtvé zaměstnance pařížské policejní prefektury, které před týdnem ubodal jejich radikalizovaný kolega.

Útočník z Paříže byl dezorientovaný a slyšel hlasy. Čin šetří protiteroristické oddělení

Evropa

Tvrdě kritizoval Donalda Trumpa britský server The Independent. Trump „dovolil Turecku, aby si přivlastnilo velkou část území sousedního suverénního státu, zradil důvěru statečných kurdských spojenců, kteří jsou teď vydáni napospas nepřátelskému tureckému režimu, a prakticky se postaral o propuštění někdejších bojovníků teroristické organizace Islámský stát a teroristů, na které Kurdové dosud dohlíželi“.

Reklama

Výběr článků

Načítám