Hlavní obsah

Trump Polákům zrušil vízovou povinnost pro cesty do USA

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump v pátek podepsal zařazení Polska do programu pro bezvízový styk. Polsko bylo jednou z posledních zemí Evropské unie, jejíž občané museli žádat o víza pro cesty do USA. Češi americká víza nepotřebují už od roku 2008.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Zařazení do programu pro polské občany znamená, že pro obchodní nebo turistické cesty do USA v délce do 90 dní nebudou napříště potřebovat víza.

Polsko o bezvízový styk se Spojenými státy dlouhodobě usilovalo a američtí představitelé v poslední době Varšavě slibovali, že zrušení vízové povinnosti se blíží. Nová americká velvyslankyně ve Varšavě Georgette Mosbachertová, na začátku roku slíbila, že „do konce roku 2019 bude tato vízová povinnost zrušena“. Zároveň dodala, že se už nechce stydět za současný stav před Poláky, které považuje za klíčové spojence Washingtonu ve středoevropském regionu.

Zrušení víz slíbil Donald Trump při červnové návštěvě polského prezidenta Andrzeje Dudy v Bílém domě a minulý měsíc zopakoval svůj slib, že Polsku zajistí přístup do programu pro bezvízový styk amerického ministerstva zahraničí. Podobně se vyjádřil před měsícem ve Varšavě také viceprezident Mike Pence.

V Polsku vybudují kasárna pro americké vojáky

Evropa

Polsko patří mezi nejbližší spojence USA v Evropě. Při červnové návštěvě Dudy ve Washingtonu domě se obě strany dohodly na posílení americké vojenské posádky v Polsku z nynějších 4500 na 5500 vojáků. Varšava se výměnou zavázala, že náklady spojené s pobytem vojsk bude sama hradit.

Platit budeme výhradně my, USA ne, všímá si polský tisk

Evropa

Duda při návštěvě také zopakoval zájem nakoupit nejmodernější americká letadla F-35 Lightning II, přičemž Polsko si už dříve koupilo 48 letadel F-16C/D a pořizuje si systém protivzdušné obrany Patriot PAC-3. Letadla a rakety přišly Polsko na osm miliard dolarů.

V červnu Polsko také podepsalo s USA dohodu o dodávkách amerického kapalného plynu také v hodnotě osmi miliard dolarů (180 miliard korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám