Hlavní obsah

Ukrajinská prokuratura znovu prošetří působení Bidenova syna

Washington/Kyjev

Ukrajinský generální prokurátor v pátek oznámil, že jeho úřad znovu vyšetří všechny odložené případy, včetně případu ukrajinské plynárenské firmy Burisma Group, v níž svého času působil syn bývalého amerického viceprezidenta Joea Bidena Hunter. Kvůli tlaku amerického prezidenta Donalda Trumpa na ukrajinského prezidenta Volodyma Zelenského, aby se případ znovu otevřel, čelí Trump výzvám k impeachmentu.

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Hunter Biden

Článek

Na dotaz, zda se obnoví vyšetřování Burismy, generální prokurátor Ruslan Rjabošapka řekl podle Ukrajinské pravdy: „Provedeme audit těch případů, které vyšetřovaly orgány prokuratury včetně Generální prokuratury. Co se týká oblasti, o níž mluvíte, může se to týkat případu (bývalého ministra životního prostředí) Zločevského a (obchodníka Sergeje) Kurčenka.“ Jde o vlastníky Burismy.

Na dotaz novinářů, zda má nyní nějaké důkazy, že by se Hunter Biden dopustil něčeho nekalého, odpověděl Rjabošapka podle agentury Reuters: „Nemám takové informace.”

Na další otázku, zda jej kontaktoval Trumpův právník Rudolph Giuliani, Rjabošapka odvětil, že s jeho úřadem nebyli ve styku žádní cizinci.

Hovor, který může stát Trumpa křeslo: Podle přepisů tlačil na Zelenského, aby prověřil Bidena

Amerika

Rjabošabka audit oznámil v době, kdy je Trump pod silným tlakem, protože v létě tvrdě naléhal na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby prošetřil všechny aktivity Joea Bidena a jeho syna na Ukrajině. Hrozil, že Ukrajině neposkytne slíbenou vojenskou pomoc. Biden se zřejmě příští rok postaví Trumpovi v prezidentských volbách.

Trump má podezření, že se Biden v roce 2016, kdy byl viceprezidentem, snažil zastavit vyšetřování ukrajinské plynařské firmy Burisma, kde pracoval jeho syn. V dubnu 2016 dosáhl hrozbou odmítnutí půjčky odvolání prokurátora Viktora Šokina, který selhával v boji s korupcí. Podle Trumpa to Biden udělal, aby ochránil před vyšetřováním svého syna Huntera. Burisma však byla i tak vyšetřována a žádné Bidenovo pochybení se nenašlo.

Američtí diplomaté tlačili na Zelenského 

Trump na Zelenského naléhal, protože Šokin letos řekl jeho osobnímu právníkovi Rudymu Giulianimu, že mu bylo řečeno, aby se držel dál od firmy spojené s Hunterem Bidenem. Trump své jednání nepovažoval za překročení pravomocí a netajil se s ním.

V den klíčového červencového telefonátu Donalda Trumpa ukrajinskému prezidentovi vzkázal do Kyjeva tehdejší zvláštní zmocněnec Spojených států pro Ukrajinu Kurt Volker, že byl v kontaktu s Bílým domem a že datum návštěvy Zelenského ve Washingtonu bude definitivně dohodnuto "za předpokladu, že prezident Z přesvědčí Trumpa, že bude vyšetřovat". Reakce poradce ukrajinského prezidenta Andreje Jermaka podle komentátorů naznačovala, že s domluvou souhlasí.

V následujících týdnech Volker a americký velvyslanec při Evropské unii Gordon Sondland pracovali na přípravě prohlášení o ukrajinském vyšetřování. Kyjev v něm mimo jiné měl slíbit, že bude zkoumat aktivity ukrajinské plynárenské firmy Burisma, v níž působil Hunter Biden. Jermak ale trval na tom, že prohlášení Ukrajina vydá teprve v okamžiku, kdy Washington potvrdí datum schůzky obou prezidentů.

Vyplývá to z interní komunikace amerických diplomatů, kterou ve čtvrtek zveřejnily příslušné výbory Sněmovny reprezentantů v rámci procesu ústavní žaloby na prezidenta Donalda Trumpa. Z dokumentu je rovněž patrné, že někteří zaměstnanci amerického ministerstva zahraničí pochopili zmrazení finanční pomoci Ukrajině jako součást nátlaku na Kyjev.

Trump přiznal, že se s ukrajinským prezidentem bavil o Bidenovi a jeho synovi

Evropa

Na Šokina naléhal americký velvyslanec, aby s Bidenem zacházel v rukavičkách

Televize Fox News získala kopii Giulianiho poznámek z ledna letošního roku, kde Šokin v telefonátu uvedl, že „vyšetřování bylo zastaveno ze strachu před Spojenými státy“.

„Šokin se pokoušel pokračovat ve vyšetřování, ale už během června nebo července 2015 mu americký velvyslanec Geoffrey Pyatt řekl, že se má vyšetřování provádět v rukavičkách, což si Šokin vysvětlil, jako že se nemá nic dělat,“ stojí v Giulianiho poznámkách. Zmínil i hrozbu, že by USA mohly přestat Ukrajině půjčovat peníze.

Šokin prošetřoval aktivity Zločevského, který Burismu zakládal a údajně si do ní najal Bidena, „aby se ochránil“.

Reklama

Výběr článků

Načítám