Hlavní obsah

Útočník v Německu se chtěl prostřílet do synagogy plné lidí, dveře vydržely

Halle

Útočníci se ve středu pokusili v německém městě Halle proniknout do místní synagogy, popsal předseda židovské obce Max Privorozki. Jen díky bezpečnostním opatřením, která synagoga má, se neodehrál masakr ohromných rozměrů. Útok se stal v den největšího židovského svátku Jom kipur a v synagoze bylo osm desítek lidí. Když se jeden z útočníků do synagogy nedostal, zaútočil na bránu sousedního hřbitova a zabil jednoho člověka, uvedl server týdeníku Focus.

Živě: Záběry z místa činu v německém HalleVideo: Reuters

 
Článek

„Díky kameře jsme viděli, že se k synagoze blíží s helmou na hlavě a po zuby ozbrojený muž. Snažil se střílet do dveří a prostřílet se dovnitř,“ řekl Privorozki. Dveře útoku odolaly. Lidé uvnitř synagogy byli zcela šokováni, nicméně se rychle vzpamatovali a vchod zabarikádovali.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Police officers guard at the site of a shooting in HallePolice officers guard at the site of a shooting, in which two people were killed, in Halle, Germany October 9, 2019. REUTERS/Hannibal Hanschke

Poté se pokusili pachatelé rozstřílet bránu sousedního židovského hřbitova. Před jejími vraty zastřelili jednoho člověka, podle zpráv médií to byla žena.

Dvě střelby po sobě v Německu: pachatele zadrželi na útěku

Evropa

Jeden z pachatelů zaútočil i na blízké rychlé občerstvení-prodejnu kebabu, kde zastřelil jednoho zákazníka. Celkem si střelba vyžádala dva mrtvé a dva těžce zraněné.

Foto: Willnow Sebastian, ČTK

Židovský hřbitov v Halle

Vyšetřování střelby v Halle převzalo německé nejvyšší státní zastupitelství, které má na starosti teroristické činy. Motiv útoků není zatím jasný, spekuluje se však o pravicovém extremismu. V reakci na čin se zpřísnila bezpečnostní opatření před synagogami a dalšími židovskými zařízeními v Berlíně, Drážďanech a Lipsku.

Foto: Mapy.cz

Místo střelby v německém Halle

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám