Hlavní obsah

Útočník z Halle byl nešika. Choval se chaoticky, zbraně mu selhaly

Halle

Sedmadvacetiletý Stephan Balliet, který měl v plánu postřílet co nejvíce Židů v synagoze v Halle, si všechny zbraně vyrobil doma sám. A postupně mu všechny selhaly. Celý útok si natáčel na kameru. Na záznamu, který se objevil na internetu, vypadá jako nešika, který sice měl plán, ale jakmile se objevily problémy, choval se chaoticky. Místo mnoha lidí v synagoze však zastřelil náhodně dvě osoby, které mu přišly do cesty. Jeho akce skončila autohavárií.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střelec z německého HalleVideo: Reuters

 
Článek

Vyšetřovatelé už zjistili, že Balliet krátce před svým činem zveřejnil na internetu jakýsi „manifest“. Tímto způsobem napodobil své vzory Anderse Breivika a Brentona Tarranta z novozélandského Christchurche, který zavraždil 50 lidí.

V desetistránkovém textu se chlubil, kolik zbraní a munice si sám doma vyrobil. Oficiálně totiž nedržel žádnou zbraň a žádným výcvikem nikdy neprošel.

Z videa, které sám při akci natáčel, je zřejmé, že se po střelbě na policejní auto jeho vybavení rozbilo. „S konečnou platností jsem prokázal, jak bezcenné jsou improvizované zbraně,“ prohlásil pak. „Všechny zbraně selhaly,“ poznamenal také. Video je také plné nadávek pokaždé, když se něco nepovede.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Balliet se snažil vchod rozstřílet, aby se dostal dovnitř, ale nepovedlo se mu to.

Dlouho například řešil, kudy se do synagogy vůbec dostat, posléze se pokusil rozstřílet dveře, což se mu ale nepodařilo. Pak odjel.

Jeho akce skončila ve vesnici poblíž Halle, když se snažil ujet ve vozidle taxi, které vzal v místní autodílně. Narazil však do kamionu a zadržela ho policie.

Pachatelem útoků v Halle je sedmadvacetiletý Němec, nenáviděl prý Židy

Evropa

V textu manifestu, z něhož sálá nenávist vůči Židům, vysvětloval, proč si vyrobil zbraně. Jeho cílem bylo zabít co nejvíce „nepřátel bílých“, nejlépe Židů, píše server týdeníku Focus. Podle svých slov tím posílí „morálku ostatních utlačovaných bílých“. Vše popisoval v angličtině, aby mu „všichni rozuměli“.

Sousedé a kolegové v deníku Bild muže charakterizovali jako nenápadného bez přátel, který trávil hodně času u počítače. Narodil se ve městě Eisleben na jihu spolkové země Sasko-Anhaltsko. Když mu bylo 14 let, jeho rodiče se rozvedli. Od té doby žil s matkou ve vesnici Helbra, asi 40 kilometrů od místa, kde útočil. Jeho život nebyl ničím neobvyklý. Udělal si maturitu a dva semestry studoval chemii. Vysoké školy nechal poté, co podstoupil těžkou operaci žaludku. Neměl žádné přátele a veškerý čas trávil u počítače, píše deník Bild. Sousedka deníku sdělila, že pracoval jako technik v rozhlase.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Policejní auto před synagogou v Halle

Synagogu v Halle si vybral proto, že byla nejblíže jeho bydlišti, navíc ve středu Židé slavili svůj nejvýznamnější svátek Jom Kippur a bylo zřejmé, že v synagoze bude velké množství lidí. „Můj plán zní: jít dovnitř a všechny zabít,“ napsal.

Ve svém manifestu se Balliet snaží vystupovat jako chladný mstitel, tvrdí odborníci na extremismus. Realita byla ve srovnání s plány naštěstí velmi odlišná.

Zavraždil náhodnou kolemjdoucí před vraty židovského hřbitova a jednoho zákazníka v provozovně rychlého občerstvení kebab.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám