Hlavní obsah

Demonstrace v Hongkongu sílí. Školy jsou zavřené, lidé vyrazili do ulic i s luky a šípy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Protivládní demonstranti v Hongkongu třetím dnem po sobě paralyzují život ve městě, někteří vyrazili do ulic i s luky a šípy. Úřady ve středu zrušily vyučování ve všech školách. Zavřeny zůstávají i stanice metra nebo obchody. V nákupním centru protestující podpálili vánoční strom, napsala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti v Hongkongu vyrazili do ulic s luky a šípyVideo: Reuters

 
Článek

„Chceme narušit ekonomiku Hongkongu, aby si vláda uvědomila, že to se svými požadavky myslíme vážně,“ uvedl 21letý student Lee, který uplynulou noc strávil výrobou zápalných bomb v Městské univerzitě.

Studenti, kteří tvoří jádro prodemokratických protestů, v noci na středu sváděli bitvy s příslušníky policie v univerzitních areálech. Po policii, která zasahovala slzným plynem a gumovými projektily, házeli studenti zápalné lahve a zakládali požáry.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti v Hongkongu podpálili v nákupním centru vánoční stromVideo: Reuters

V poledne místního času (5:00 SEČ) přibližně tisíc demonstrantů v zakázaných maskách zakrývajících obličej blokovalo ulice v obchodním centru města. Policie se snažila dav rozehnat, některé demonstranty srazila k zemi a bila obušky.

Omezení dopravy

Na nádražích protestující bránili uzavření dveří vagonů vlaků a poničili některé soupravy, čímž způsobili problémy s dopravou ve městě. Tisíce lidí marně čekaly ve stanicích a nemohly se dostat do práce. Ve středu i ve čtvrtek zůstanou uzavřené také všechny školy.

Podle agentur se k protestujícím studentům přidávají i úředníci. Soudí podle toho, že mnoho demonstrantů mělo na sobě oblek.

Policista v Hongkongu srážel demonstranty jako kuželky

Svět

Od pondělí bylo po střetech mezi policisty a demonstranty zraněno podle hongkongských úřadů 81 lidí.

Protesty proti místní i pekingské vládě trvají už pět měsíců. Jsou namířeny proti policejní brutalitě a údajnému omezování svobod v někdejší britské kolonii ze strany Pekingu. Svobodu má i po navrácení území Číně v roce 1997 zaručovat princip „jedna země, dva systémy“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám