Hlavní obsah

Demonstranti v Hongkongu si nesmí zahalovat tvář, rozhodla správkyně

Aktualizováno

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová oznámila, že od soboty začne platit zákaz zahalování tváře během demonstrací. Vláda toto nařízení může uplatnit v rámci výjimečných pravomocí, pocházejících ještě z koloniální éry a uplatněných poprvé za 50 let ve snaze ukončit měsíce trvající protesty.

Foto: Vincent Thian, ČTK/AP

Demonstranti v Hongkongu si nesmí zahalovat tvář.

Článek

Lamová uvedla, že násilí „ničí město“ a úřady nemohly přihlížet tomu, aby se „situace zhoršovala a zhoršovala“.

Zákaz maskování vstoupí v platnost od místní půlnoci, tedy od pátečních 18:00 SELČ.

Vzápětí po oznámení zákazu postavili maskovaní demonstranti barikády v centru Hongkongu. Pozorovatelé upozorňují, že prosadit zákaz bude pro úřady složité. Hned po vyhlášení zákazu městem pochodovali zamaskovaní demonstranti a vyzývali ostatní obyvatele, aby si na znamení otevřeného odporu proti vládě také zakryli obličej.

V Hongkongu se konají masové protivládní demonstrace od letošního června. Lidé začali původně protestovat proti návrhu zákona o vydávání osob podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny, jehož schvalování už Lamová slíbila stáhnout.

Protesty ale pokračují a jejich účastníci požadují propuštění zadržených a obecnější demokratické reformy.

V průběhu měsíců jsou střety mezi policií a aktivisty stále násilnější. Tento týden v úterý policie poprvé vystřelila protestujícího ostrým nábojem.

Postřeleného hongkongského studenta obvinili z napadení policisty

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám