Hlavní obsah

Katastrofické požáry v Austrálii způsobily škody za 660 milionů a stále nejsou pod kontrolou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Východ Austrálie se dál potýká s rozsáhlými požáry buše. V některých oblastech je poprvé vyhlášen nejvyšší stupeň nebezpečí, kdy jde o katastrofální požár. Z 85 požárů v Novém Jižním Walesu jich stále není pod kontrolou 46. Čtrnáct jich je nebezpečných, uvedl list The Guardian. V sousedním Queenslandu zuří 50 požárů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Austrálie bojuje s extrémními lesními požáryVideo: Reuters

 
Článek

Prvotní výši škod činící 40 milionů australských dolarů (663 milionů korun) zveřejnila Australská rada pojišťoven (ICA) s tím, že poroste, jak jsou hlášeny další a další škody. I ICA označila požáry za katastrofické, což znamená, že poškození mohou žádat i nadlimitní odškodnění.

Foto: Martin Havelka, Mapy.cz

Varování před nebezpečím požárů v Novém Jižním Walesu z 12. listopadu

Požáry si zatím vyžádaly tři oběti a zničily 150 nemovitostí. S ohněm bojuje na frontě dlouhé 1000 km 3000 hasičů, uvedl komisař pro požáry v rurálních oblastech Nového Jižního Walesu Shane Fitzsimmons, který varoval: „Za katastrofických podmínek bude požár sílit a šířit se extrémně rychle.“

Foto: ČTK/AP

Dým z požárů v Novém Jižním Walesu na satelitním záběru z 8. listopadu

To nejhorší má teprve přijít, protože teploty ovzduší mají stoupnout na 37 stupňů Celsia a může se také změnit směr větru. Fitzsimmons dodal, že se obává toho, jaké změny v pohybu přinese fronta přecházející přes Nový Jižní Wales od jihu. Požáry by se mohly přiblížit k Sydney a zasáhnout sever státu.

V Austrálii poprvé v historii vyhlásili nejvyšší stupeň ohrožení kvůli katastrofálním požárům

Svět

Meteoroložka Ann Farrellová varovala: „Ohně mohou být rozfoukávány různými směry.“ Vítr podle ní bude mít výrazné nárazy, které budou nepředvídatelné.

Protože se požáry zatím nepodařilo zvládnout, bude v Novém Jižním Walesu ve středu dál uzavřeno 150 škol. V úterý jich bylo zavřeno 600, uvedla stanice BBC.

Foto: Reuters

Australský hasič zasahuje u požáru lesa Hillville.

Austrálie bojuje s požáry, tři mrtví a desítky zraněných

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám