Hlavní obsah

KLDR pohrozila obnovením jaderných testů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Ministerstvo zahraničí Severní Koreje ve čtvrtek pohrozilo, že obnoví testy jaderných zbraní a balistických raket dlouhého doletu, které země pozastavila v loňském roce. Pchjongjangu se nelíbí, že jeho zkoušku zbraní z minulého týdne odsoudily evropské státy Rady bezpečnosti OSN, zatímco americký test rakety Minuteman terčem kritiky nebyl. KLDR je přesvědčena, že Washington k tomu evropské země navedl, uvedly agentura AP a list The Korea Times.

Foto: KCNA, Reuters

Nová severokorejská balistická raketa vypálená z ponorky

Článek

KLDR v prohlášení reaguje na rozhodnutí pěti evropských členů Rady bezpečnosti OSN, kteří odsoudili severokorejský test balistické rakety vypálené z ponorky 2. října. Británie, Francie, Německo, Belgie a Polsko vyzvaly Severní Koreu, aby se nenávratně a průkazně zbavila všech zbraní hromadného ničení.

Severní Korea potvrdila test nové balistické rakety odpálené z ponorky

Svět

Takové prohlášení je podle vyjádření mluvčího severokorejského ministerstva zahraničí „velkou provokací”. „RB OSN chybně vytáhla jen oprávněné opatření na sebeobranu, zatímco mlčela o testovacím odpalu mezikontinentální balistické rakety Minuteman III, kterou nedávno provedly Spojené státy,“ uvedlo severokorejské ministerstvo s tím, že test je očividně prostředkem, jak na Severní Koreu vytvořit tlak, uvedl Pchjongjang.

KLDR: Naše trpělivost není nekonečná

„Trpělivost KLDR má své meze a není tu garance, že by naše trpělivost byla nekonečná,“ prohlásil mluvčí. Ve svém vyjádření zmínil, že jednou z odpovědí Pchjongjangu by mohlo být ukončení moratoria na testy balistických raket jaderných zbraní, i když to zatím neudělá.

Hrozba ze strany Severní Koreje přišla poté, co víkendová jednání amerických a severokorejských zástupců ve Stockholmu nepřinesla konkrétní výsledky. Severokorejští vyjednávači z ní odešli.

Zástupci KLDR a USA ve Švédsku obnovují jaderné rozhovory

Svět

Ministerstvo ve čtvrtečním prohlášení kritizovalo zástupce USA, že přišli ke stockholmským jednáním s prázdnýma rukama a bez nových návrhů. Podle některých expertů je hrozba snahou KLDR dotlačit USA k závaznému obnovení jednání o jaderných zbraních.

Reklama

Výběr článků

Načítám