Hlavní obsah

Sloní stádo se utopilo při pokusu zachránit slůně z vodopádu

• Aktualizováno
Novinky, tcs

Příroda nenabízí jenom krásu, ale i dramata s tragickým koncem. Příliš pozdě dorazili ochránci přírody k vodopádům v národním parku Khao Nai v Thajsku. V sobotu nad ránem se tu stádo slonů pokoušelo vysvobodit asi tříleté mládě, které se topilo ve zrádné vodě. Pět z nich za svou snahu zaplatilo životem. Thajské úřady plánují těla šesti slonů vytáhnout, aby se nedostala do přehrady.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sloni se utopili při pokusu zachránit mládě z vodopádůVideo: Reuters

 
Článek

Záchranáři dostali první zprávu o slonu v nesnázích po třetí hodině ráno místního času. Kdosi slyšel zoufalé troubení od Pekelných vodopádů (v originále Haew Narok). Na místo se jim však podařilo dostat až za světla.

Pod vodopádem uviděli mrtvé slůně, které nejspíš spadlo ze srázu. O kus dál pak nalezli těla pěti mrtvých slonů, kteří při pokusu zdolat prudkou vodu utonuli. Přesto měli ochránci práci.

Na skále pod vodopády stále zůstávala dvě zoufalá a vyčerpaná zvířata, jedno z nich byla podle pozdějšího vyjádření ochranářů nejspíš matka slůněte. Ochránci nejprve vyčerpaným slonům začali házet kusy cukrové třtiny, aby jim dodali energii. O několik hodin později je za pomoci lan dokázali vytáhnout nahoru.

Zda však zvířata přežijí, není vůbec jisté. Bylo dokázáno, že sloni dokážou truchlit nad ztrátou blízkého, zachráněná zvířata tak zcela jistě utrpěla emocionální trauma. Pouze ve dvou budou mít navíc sloni problém shánět potravu a bránit se.

Správa parku oznámila, že situaci dvou přeživších zvířat bude dál monitorovat.

„Je to jako ztratit půlku rodiny. Ale není nic, co bychom mohli udělat. Bohužel i tohle je příroda,“ uvedl pro BBC Edwin Wiek z organizace Wildlife Friends Foundation Thailand.

Správa parku uzavřela okolí vodopádu, než budou uklizena těla mtvých slonů. Wiek dodal, že se pokusí mršiny vytáhnout. Pokud by se dostaly až do nedaleké přehrady, mohly by kontaminovat vodu. „Rozkládající se těla by příliš páchla a šířila nemoci,” uvedl Wiek.

Reklama

Související články

Sloni se na spaní přitulili k sobě jako lidé

Dojemné záběry zveřejnili pracovníci zoologické zahrady v americkém Denveru. Kamery v novém sloním pavilonu zachytily, jak se tam dva mladí chobotnatci dojemně...

Výběr článků

Načítám