Hlavní obsah

Socha jako symbol svobody. Hongkong prožil další zatýkání

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K dalšímu zatýkání došlo v neděli při protestech v Hongkongu. Stovky demonstrantů se shromáždily, aby vyjádřily nespokojenost s nedávným nařízením, které zakazuje zahalování obličejů na demonstracích. Proti policii stavěli demonstranti zátarasy a blokovali provoz. Policie použila slzný plyn, informovala agentura DPA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Demonstrace v Hongkongu pokračujíVideo: Reuters

 
Článek

Podle policie demonstranti rovněž blokovali železnici a došlo k uzavření několika stanic. V nákupních centrech po celém Hongkongu se pak sešly stovky lidí, aby vyjádřily nespokojenost. Někteří jedinci ničili čínské obchody, většina však za zpěvu písní pokojně demonstrovala.

Foto: Susana Vera, Reuters

Policie zatýkala demonstranty

Foto: Susana Vera, Reuters

Demonstranti jsou často z řad studentů, mají však podporu i od starších obyvatel.

K zatýkání došlo nejméně ve čtyřech okresech. Na místech, kde lidé blokovali komunikace, policie použila slzný plyn.

Socha jako symbol svobody

Desítky lidí se v neděli časně ráno vydaly na ikonickou horu Lion Rock, kam přinesly čtyřmetrovou sochu symbolizující demonstrující ženu. Socha, která drží dvojjazyčné transparenty, nese název Lady Liberty.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Policie nasadila slzný plyn.

Masivní protesty v Hongkongu trvají už od června a podle agentury AP představují největší problém pro vládu v Pekingu od roku 1997, kdy město přešlo z britské pod čínskou správu.

Spouštěčem byl návrh zákona, který by umožnil vydávat osoby podezřelé z trestné činnosti ke stíhání do pevninské Číny. Stažení návrhu protivládní hnutí nezastavilo, neboť to mezitím přerostlo v projev obecnější nespokojenosti s vládní politikou a vztahy mezi Pekingem a Hongkongem.

Reklama

Související články

Správkyně Hongkongu pohrozila zásahem armády

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová v úterý varovala, že by čínská armáda mohla zasáhnout, pokud by se situace v Hongkongu tak zhoršila, že by se nedala vyloučit...

Výběr článků

Načítám