Hlavní obsah

Světové metropole ochromil dopravní chaos, začaly protesty klimatických aktivistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stovky aktivistů z hnutí Extinction Rebellion (Vzpoura proti vyhynutí) blokují v centru Amsterdamu ulice a svými protesty proti klimatickým změnám komplikují dopravu v nizozemské metropoli, píše agentura DPA. Obsadili jednu z hlavních dopravních tepen ve městě, která vede okolo Rijksmusea Amsterdam. Dokonce na ulici postavili stany.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Londýně se koná demonstrace proti klimatickým změnám, policie zadržela 21 aktivistůVideo: Reuters

 
Článek

Město protestní akci zakázalo a policie vyzvala demonstranty, aby protest zastavili. Někteří protestující byli zadrženi, napsala DPA.

Aktivisté tvrdí, že formou „občanské neposlušnosti“ by vláda měla být donucena dělat více pro ochranu klimatu, uvedl mluvčí demonstrantů v nizozemském rozhlase.

Protestující v Berlíně blokují dopravní tepny v centru města v okolí Vítězného sloupu a obsadili náměstí Postdamer Platz. Během dne by tam měli přepravit dřevěnou archu. Ta má být symbolem toho, že lidstvo směřuje ke katastrofě biblických rozměrů.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Aktivisté blokují dopravu v centru Berlína u Vítězného sloupu.

Loď by měla v poledne otevřít Carola Racketeová, kapitánka lodi Sea-Watch 3. Stovky aktivistů doprovázejí transport archy a vykřikují hesla „Síla lidem“, nebo  „Lidé mají moc“.

Protestní akce se už uskutečnily v novozélandské metropoli Wellington nebo v australském Melbourne.

Ve Wellingtonu se demonstranti připoutali řetězy k růžovému vozidlu, čímž způsobili problémy v dopravě v centru města. Podobný průběh měla akce v Sydney, kde bylo zadrženo kolem tří desítek účastníků protestu, kteří demonstrací komplikovali dopravu ve městě. V Melbourne se demonstranti shromáždili na schodišti před parlamentem státu Victoria k „tiché meditaci“, po níž následoval průvod městem.

Foto: Alberto Pezzali, ČTK/AP

Dopravu v centru Londýna komplikují a demonstranti z hnutí Extinction Rebellion (Vzpoura proti vyhynutí)

Akce se budou konat ve více než 60 městech po celém světě. Očekávají se v Londýně, Paříži, Washingtonu či Buenos Aires.

Reklama

Výběr článků

Načítám